Doğanın Güzelliğini Evinize Çağırın - Paşa Kılıcıyla Tanışın

Doğanın Güzelliğini Evinize Çağırın - Paşa Kılıcıyla Tanışın

Kılıca benzeyen gösterişli yapraklarıyla görenleri kendisine hayran bırakan bitki paşa kılıcı, bulunduğu ortamın havasına hava katıyor. Paşa kılıcı halk arasında Peygamber Kılıcı, Kılıç Çiçeği olarak da biliniyor.  Havayı temizleme özelliğiyle de bilinen bu güzel bitki, iç mekânlarda en çok tercih edilen bitkiler arasında yer alıyor. Bir inanışa göre de boyu 1 metreyi geçince ev sahibi olacağına inanılır. Peki hem şık görüntüsü, hem de sağlığa olan birçok faydası ile bilinen paşa kılıcının bakımı nasıl olmalı?

Paşa kılıcı bakımı nasıl olmalı?

Bakımı en kolay olan çiçeklerin başında geldiği için en çok tercih edilen salon bitkisidir. Bakıma en çok ihtiyaç duyduğu zaman, kenarlarından yumruların oluştuğu dönemdir. Bu dönemlerde geniş bir saksı ile değişim yapılmalıdır. Mineral bakımından zengin ve yumuşak toprak tercih edilmelidir. Işığı seven paşa kılıcı çiçeği aydınlık ve rüzgâr almayan yerde yetiştirilmelidir. Bitkinin bakımında en çok dikkat edilmesi gereken nokta ise bitkinin sulanmasıdır. Sulama esnasında topraktaki nem oranı ölçü alınabilir. Sürekli nemli tutulması gerektiğinden, toprağı kurudukça sulanmalıdır. Sıcak havalarda ise yaprakları spreyleme yöntemi ile sulanmalıdır. Kış aylarında iki haftada bir, yaz aylarında ise haftada bir sulanmalıdır. Saksı seçimi de oldukça önemlidir. Bitkiyi sıkıştırmayacak ve suyun toprak kökünde birikmesini engelleyecek saksı çeşidi kullanılmalıdır. Saksı dibinde su birikmesi bitkinin köklerini çürütebileceğinden saksı dibinde delik olması ve saksı tabağında biriken fazla suyun boşaltılması gerekmektedir. Peki bitkinizin bu durumdan etkilendiğiniz nasıl anlarsınız? Bitkinizin yapraklarında kahverengileşme, yumuşama varsa bitkinizin kökleri aşırı suya maruz kalmış demektir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da bitkinin aşırı susuz kalmasıdır. Bu durumu ise bitkinin damarlarında bulunan kırışıklıklar ve belirginleşmeler ile anlayarak önlem alabilirsiniz. Ve tüm bitkiler gibi paşa kılıcı bitkisi de besine ihtiyaç duyar. Fazla olmamak şartıyla yeşil yapraklı bitkiler için üretilen bitki besinlerini tercih edebilirsiniz. Kullanım talimatına uygun olarak hazırladıktan sonra 6 ayda bir bitkinize besin takviyesinde bulunabilirsiniz.

Paşa kılıcının özellikleri nelerdir?

Sıcaktan hoşlanan paşa kılıcı, soğuk havaları sevmez. Güneş ışığını dolaylı yollardan alarak, normal sıcaklıkta muhafaza edilmelidir. Sulama yöntemi ise kışın iki haftada bir kez, yazın ise haftada iki kez olmalıdır. Verimli kaliteli toprak kullanmak ve aşırı sulamamak paşa kılıcının gelişmesi için olmazsa olmazdır. Dikimi ise sürgün yoluyla olmalıdır. Çiçeğin köklerinde bulunan sürgünler alınarak dikim işlemi yapılır. Bir diğer çoğaltma yöntemi ise yaprağın suda köklenmesini sağlayarak dikim işleminin yapılmasıdır.

Paşa kılıcı bakımında özellikle dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Gece boyunca oksijen salgılayarak bütün odanın havasını temizleyen Paşa kılıcı bitkisinin uzun ömürlü olması için nelere dikkat etmemiz gerekmekte gelin birlikte inceleyelim.

En bilinen özelliği ile bulunduğu mekânın havasını yenileyen ve oksijen sağlayan paşa kılıcı, karbondioksiti kendi gövdesinde depoluyor. Sukulent bir bitki türü olduğu için suyu da deposunda saklar ve bu yüzden suya fazla ihtiyaç duymaz. Yarı gölge alanları sever. Ancak bol oksijen sağlasın isterseniz kuvvetli ışık alan bir yere konumlandırmalısınız. Yapraklarının dik durması ve sıkı bir görünüm kazanması için toprağa sıkıca ekilmelidir. Köklerinin sıkışmaması da önemli olduğundan toprak seçiminin dikkatli yapılması gerekiyor. Humus ve ponza taşı desteği ile geçirgen bir toprak sağlamalısınız. Aşırı sulamadan kaçınmalı ve direkt olarak güneş ışığına maruz bırakmamalısınız. Klorlu ve kireçli sulardan ve aşırı sulanmaktan hoşlanmaz. Bu yüzden sulama en çok dikkat edilmesi gereken bakım işlemlerinin başında gelmektedir. Paşa kılıcını çoğaltmak isteyenlere ise bit tavsiyemiz olacak… Eğer gerekli bakımları sağladıysanız saksı değişiminiz esnasında köklerin ayrılması ile çoğaltma işlemi yapabilirsiniz. Can suyu vererek, bitkinizin yeni saksısında gelişmesini sağlayabilirsiniz.

Paşa kılıcının hikâyesini biliyor musunuz?

Bazı bitkiler gibi paşa kılıcının da bir hikâyesi var. Paşa kılıcının yeterli bakımı sağlanıp, boyu 1 metreyi geçtiğinde sahibinin ev sahibi olacağı ya da dileğinin kabul olacağına inanılır. Verdiğiniz emeğin karşılığını size fazlasıyla veren paşa kılıcı, sevdikleriniz için de güzel bir hediye alternatifi… 

Bahçeye ve bitkiye dair her şey için adresiniz bahcemarket.com!

Etiketler: paşakıcı
Mayıs 12, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.