Yaprak Güzeli Kolyos Bitkisi Yetiştirme Rehberi

Yaprak Güzeli Yetiştirme Rehberi

İlk bakışta kendisine bakanları yapraklarının güzelliğiyle etkileyen yaprak güzeli, halk arasında kolyos namıyla da biliniyor. Az zahmetli bakımı ve şaşalı duruşuyla iç ya da dış mekânlarda bitki severler tarafından sıkça tercih edilen yaprak güzelinin yapraklarında sarı, kırmızı, yeşil, beyaz ve mavi renklerinin farklı tonlarına denk gelmek mümkün oluyor. Talep ettiği yetiştirme koşulları sağlandığı takdirde, 70-110 santimetreye kadar boylanabilen yaprak güzelinin evcil hayvanların ve çocukların bulunduğu ortamlarda yetiştirilmesi pek tavsiye edilmiyor. Çünkü yaprak güzeli içeriğinde kimi canlılar için alerjik olacak maddeleri barındırıyor.

Evlerde veya bahçelerde dekorasyon anlamında zenginlik sağlayan yaprak güzeli bitkisini yetiştirmek isteyenlerin aşağıdaki bilgilerden yaralanmaları, uzun vadede başarı sonuçlar elde etme şanslarını artırıyor.

Yaprak Güzeli Toprak Gereksinimi

Çok sert veya çok ağır toprak tiplerinde konumlandırılmaktan memnun olmayan yaprak güzeli, geriye kalan tüm toprak çeşitlerinde rahat biçimde gelişebiliyor. Humus bakımında zengin, natürel strüktürdeki topraklarda maksimum verim seviyesine erişebilen yaprak güzelinin içene dikildiği toprağın iyi drene edilmiş olması ve hava sirkülasyonuna müsaade etmesi de önemli hususlar arasında yer alıyor. Yüksek sertliğe ve ağırlığa sahip topraklar hava iletiminde ve drenajda başarısız olacağından, bitkinin havasız kalmasına ve dibinde su biriktirerek çürümesine sebep oluyor.

Kolyos Bitkisi Ne Kadar Işık Almalı?

Genellikle yarı gölgelik alanlara yerleştirilmekten keyif alan kolyos bitkisi yüz seksene aşkın alt türe sahiptir. Bu türler arasında bol güneşe ihtiyaç duyan çeşitlerinin de olduğu biliniyor. Dolayısıyla yaprak güzellerini konumlandırmadan önce türlerin gereksinim duyduğu güneş ışığı miktarını iyi tespit etmek gerekiyor. Bu noktada genellikle tohumdan yetiştirilen yaprak güzelleri gölgelik alanlara konulurken, diğer biçimlerde büyütülen yaprak güzeli bitkilerinin bol güneş alacağı alanlara yerleştirilmesi tavsiye ediliyor. Her şekilde direkt güneş ışığından uzak tutulması gereken yaprak güzelinin, doğrudan kavurucu güneş ışığıyla karşı karşıya kaldığı durumlarda, özellikle yapraklarında geri dönülmez hasarlar meydana gelebiliyor.

Kolyos Yaprak Güzeli Bitkisi Nasıl Sulanmalı?

Toprağının kurumasına izin verilmemesi gereken yaprak güzeli bitkisi, uzun süre kuru bir toprağın içerisinde kaldığında maalesef yaşamını yitirebiliyor. Sulama konusunda bir rutin ayarlanması önerilen yaprak güzeli çiçeğinin, her seferinde aynı miktarda oda sıcaklığındaki su ile aynı zaman aralığında sulanması tavsiye ediliyor. Böylece yaprak güzeli bitkisinin kuruma ihtimalinin önüne geçilmiş oluyor. Mevsimsel olarak talep ettiği su miktarı değişkenlik gösteren yaprak güzelinin, yaz aylarında daha sık aralıklarda ve daha bol su ile sıvı takviyesi uygulanması gerekirken, kış sezonunda bu durum az miktarda su ve daha aralıklı biçiminde uygulanıyor. Yaprak güzelinizi sularken dikkat etmeniz gereken bir başka konu ise aşırı sulamadan kaçınmak olarak karşımıza çıkıyor. Fazla suya maruz kalan yaprak güzellerinin köklerinde çürüme tehlikesi yaşadığı ve uzun vadede ölüm riski taşıdığı biliniyor.

Yaprak Bitkisi Yetiştirilmesinde Sıcaklık Ne Olmalı?

Doğa yaşamı içerisinde ılıman iklim kuşağında rahat eden bir bitki olan yaprak güzeli, evlerinde ya da bahçelerinde büyütmek isteyen bitki severlerin bitkisini soğuk havalardan korumaları gerekiyor. Köklerinin üşümemesi için en az 15 C° ısıya sahip ortamlarda konumlandırılması gereken yaprak güzeli, biraz daha düşük sıcaklıklar altında yaşasa dahi verimliliği çok düşük oluyor.

Etiketler: Yaprak Güzeli
Nisan 17, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.