Benjamin Bitkisi (Ficus Benjamina)

Benjamin Bitkisi ( Ficus Benjamina )

Anayurdu Güney Asya ve Güneydoğu Asya olan Benjamin bitkisi, bu bölge dışında Avustralya kıtasında da doğal olarak yayılım gösteriyor. Kökeni Moraceae (Dutgiller) ailesine dayanan Benjamin bitkisi; Ficus benjamina, ağlayan incir, Benjamin incir, Ficus ağacı, Benjamin kauçuğu veya sadece Ficus olarak isimlendiriliyor.

Tropikal bölgelerde yerli bir tür olarak tabiat hayatı içerisinde kendisine yer bulan Benjamin bitkisi, Türkiye’de genel olarak iç mekânlarda yetiştiriliyor. Açık alanlarda uygun koşullar ve iklim şartları sağlandığında 35 metreye kadar uzayabilen Benjamin bitkisinin boyu, iç mekânlarda 3 metreyi bulabiliyor.

Farklı kültürlerde, farklı manalara gelen Benjamin bitkisi çoğunlukla sadakat ve dostluğu simgeliyor. Benjamin çiçeği aynı zamanda huzur ve dinginliğin de temsili olarak biliniyor. Ek olarak Benjamin bitkisi, Bangkok’un resmi ağacı olarak konumlanmış durumda.

Benjamin Bitkisinin Özellikleri

İlk bakışta en dikkat çekici özelliği, uzun ve ince yaprakları olan Benjamin bitkisinin söz konusu yaprakları, zamanla oval biçimini veya kalp şeklini alabiliyor. Yıl boyunca yaprak dökmeyen ve estetik görünümünü koruyan Benjamin bitkisinin yapraklarının boyu, iyi bir bakımla 10-20 cm’ye kadar ulaşabiliyor. Hoş kokusu ve bulunduğu ortamın havasını tazelemesiyle iç mekan bitkileri arasında önemli bir yeri olan Benjamin bitkisi, aynı zamanda hızlıca büyümesiyle biliniyor.

Benjamin Bitkisi (Ficus Benjamina)Epey duyarlı bir bitki türü olan Benjamin bitkisi, kırılma ve yaprak dökme gibi durumlara karlı maalesef elverişli bir yaratılışa malik. Lakin yetiştirme kaidelerine bağlı kalındığında 20 ila 50 yıl süresince size tüm güzelliğini sergiliyor. Ayrıca, Yetişkin bir Benjamin bitkisi 3-4 metreye kadar boylanabiliyor. Benjamin bitkisinin yabani doğa sahasında yetişen türlerinin meyvelerini, bölgesel kuş türleri tüketebiliyorken, kapalı mekânda yetiştirilen Benjamin bitkisi meyveleri, insanlar ve evcil hayvanlar tarafından tüketildiğinde zehirlenme durumu söz konusu oluyor. Benjamin bitkisi ev içi alerjenlerinin önemli bir kaynağı olarak tanınıyor ve toz ve evcil hayvanlardan sonra ev içi alerjilerin en yaygın üçüncü nedeni olarak yer alıyor.

Benjamin Çiçeği Bakımı

Bakımı zahmetsiz bitkilerden olan Benjamin çiçeğinin sağlıklı ve canlı kalması için bazı özel bakım ihtiyaçları oluyor. İşte Benjamin çiçeği bakımı için önemli başlıklar;

Işık : Benjamin çiçeği, doğrudan güneş ışığından hoşlanmıyor ama sabahları biraz doğrudan güneş ışığına sahip, aydınlık bir odaya koymanız onun daha verimli bir büyüme süreci yaşamasını sağlar. Bu nedenle sabah saatleri hariç bitkinizi, doğrudan güneş ışığından korumanız ve dolaylı olarak ışıktan faydalanabileceği aydınlık bir konuma yerleştirmeniz gerekiyor. Benjamin bitkinizi, daha iyi aydınlatma koşulları bulmak için bile olsa, yerinden taşımanız pek tavsiye edilmez. Benjamin bitkisi yer değişikliklerine karşı aşırı hassas olarak biliniyor.

Sulama : Düzenli sulama gerektiren Benjamin çiçeğinin toprağı kuruduğunda sulamanız lazım ve aşırı sulamaktan kaçınmanız çok önemli. Ayrıca, bitkinin saksısında biriken suyu da boşaltmalısınız. Kış aylarında az su isteyen Benjamin çiçeği, yaz aylarında daha çok sulanmaya ihtiyaç duyar. Sulama konusunda hassas bir yapıya sahip olan Benjamin bitkinizi her zaman aynı ölçüde sulamanız ve aynı günde sulamaya özen göstermeniz büyük ehemmiyet taşır. Benjamin bitkinize verilen suyun oda sıcaklığında olması ve çok kireçli durumda ise 2-3 gün bekletilerek arıtılması bir başka önem arz eden husus olarak dikkat çekiyor. Sulama işlemi yapılırken suyun, bitkinin yapraklarına temas etmemesine dikkat etmeniz, yapraklarda leke oluşumunu engellemenin en kolay yolu olarak görünüyor. Yaz aylarında nem oranını yükseltmek amacıyla Benjamin bitkinizin yapraklarına su püskürterek ya da ıslak bir bezle yapraklarını silmeniz, bitkinizin yapraklarının daha parlak hale gelmesini sağlar. Sulamayı sabah yaptıysanız akşam, sulamayı akşam yaptıysanız sabah tabakta biriken suyu, bitkinizin sağlığı için, dökmeniz şiddetle tavsiye ediliyor.

Toprak : Benjamin çiçeği, nemli ve iyi drene edilen toprakta yetişiyor. Lifli poşet toprak ya da humuslu toprak kullanmanız Benjamin çiçeği için uygun olarak kabul ediliyor. Buna binaen ponza taşı karıştırarak toprağın sıkışmasını önlemeniz ve Benjamin bitkinizin köklerinin hava almasını sağlamanız mümkün. Eğer poşet toprak kullanmayı tercih ederseniz, düzenli olarak bitki besini ya da gübre vermeniz gerekiyor. Yine 2-3 ayda bir toprak yıkaması yapmanız, kışın Benjamin bitkinizi serin, güneşsiz, havasız bir mekânda ise sulamayı azaltıp bitki besini vermeyi keserek, bitkinizi dinlendirmeniz daha sağlıklı bir Benjamin bitkisine sahip olmanıza olanak tanır.

Isı : Yaz aylarında klimanızın ayarlarını çok düşük seviyeye getirmemelisiniz çünkü iç mekân sıcaklığı 21 derecenin altına düştüğünde Benjamin bitkinizin sağlığı büyük zarara uğrar.

Etiketler: salon-bitkileri
Şubat 08, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.