Bonsai Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

Bonsai Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

Başlı başına özel bir uğraş olan bonsai yetiştiriciliği aslında bir bitki geliştirme sanatıdır. Sizde bu sanatı  öğrenmeyi düşünüyorsanız bu yazımızda bonsai sanatına dair çok önemli bilgiler bulacaksınız.

Bonsai Ağacı Nedir?

Küçük ağaç anlamına gelen bu kelimesi Japonca’da bon ve sai kelimelerinin birleşimiyle oluşur. Bon hecesi saksı demekken sai hecesi ise ağaç demektir. Bonsai kelimesinin anlamı saksıdaki ağaç demektir.

Aslında küçük ağaç denilse de normal bir ağaç ile büyük benzerlik taşımaktadır. Büyük bir ağacı daha küçük boyutlara getirme işlemidir. İstediğiniz her ağacı bonsai boyutuna getirebilirsiniz ancak elbette farklı ağaç türleri için farklı işlemler yapmanız gerekmektedir. Bu işlem için budama ve dalları şekillendirme gibi bazı işlemler uygulanmaktadır. Bu işlemlerin amacı ağacınıza daha yaşlı bir görünüm kazandırmaktır.

Bonsai Ağacı Yetiştirmek Nasıl Olur?

Japon kültürünün önemli bir parçası olan bonsai yetiştiriciliğinin popülerliği günümüzde bütün dünyaya yayılmıştır. Günümüzde insanlar için önemli bir hobi olan bonsai yetiştiriciliği zevkli ve huzur veren bir aktivitedir. Normal bir ağacı daha küçük şekilde yetiştirmek anlamına gelen bonsai yetiştiriciliği aynı zamanda küçük ağaçlarınıza istediğiniz şekli vermenizi sağlar. Gelin bonsai ağacı yetiştirmek için uygulayacağınız yöntemlere bakalım.

Bonsai Ağacı Yetiştirmek İçin Hangi Yöntemler Kullanılır?

Bonsai ağacı yetiştirilmesinde birçok yöntem kullanılır. Bu yöntemler; tohumdan yetiştirme, çelikten üretim, fidandan yetiştirme, havai usulü köklendirme, doğadan toplama ve laboratuvarda yetişme olarak sıralanabilir veya bir bonsai bitkisi satın alarak onu yetiştirmeye başlayabilirsiniz.

Biz bonsai yetişmeye yeni başlayanlar için satın alacakları bir bonsai bitkisini seçmelerini tavsiye ederiz. Seçmiş oldukları bonsaiyi yetiştirirken bu konuda deneyim kazandıktan sonra başka bir yöntemle bitkileri yetiştirebilirsiniz. Bu sayede bonsai yetiştiriciliğine ilk adımı daha kolay bir şekilde atmış olursunuz.

Bonsai Bakımı İle ilgili Püf Noktalar

Bonsai bakımı dikkat gerektirir ve her aşaması oldukça önemlidir. Gelin bu aşamada neler yapmanız gerektiğini birlikte inceleyelim.

Sulama bakımındaki en önemli noktalardan bir tanesidir. Bitkinizi fazla sulamaktan veya kuru bırakmaktan kaçınmanız gerekmektedir. Fazla sulama bitkinizin köklerinin çürümesine, susuz bırakmak ise bitkinizin kurumasına sebep olur.

Sulama zamanını belirlerken bitki toprağını kontrol etmeniz gerekmektedir. Bizim tavsiyemiz toprak kurumadan sulama yapmamanız yönünde olacaktır. Sıcak havalarda bitkinin su ihtiyacı fazla olacağı için her gün sulamanız gerekebilir. Kış aylarında ise 3 günde bir sulama yapabilirsiniz. Sulama yaparken suyu toprağın her bölümüne eşit oranda dağıtmanız gerekmektedir.

Bitkilerinizi sularken toprağın nemli kalması gerektiğini unutmamanız gerekmektedir. Toprağın her bölümüne eşit oranda su verin ve yaz aylarında yapraklarını da fıs fıs yardımıyla sulayın. Burada dikkat etmeniz gereken nokta yapraklarda kalan su damlalarının büyüteç görevi görerek bitkinin yapraklarına zarar verme ihtimalidir.

Bonsai Nasıl Budanır Toprak Bakımı Nasıl Yapılır?

Bakımı konusunda dikkat etmeniz gereken ikinci nokta budama ve toprak bakımıdır. Bonzanin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için ve istediğiniz şekilde olması için onu budamanız gerekmektedir. Budama yapmanız su ve topraktaki besinlerin dağılımını ayarlayacağı için bitkinizin büyümesi için oldukça önemlidir. Budama zamanı olarak ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih etmeniz gerekir.

Toprak değişimi de bitkiniz için oldukça önemlidir ve 2 veya 3 yılda bir toprak değişimi yapmanızı öneririz. Daha sık yapılan toprak değişiminin bitkinize zarar vereceğini unutmayın.

Saksı değişimi yaparken toprağın kuru olması gerekmektedir. Bitkinin köklerinin zarar görmesini kuru toprakla saksı değişimi yaparak engelleyebilirsiniz.

Bonsai Nasıl Işık Sever?

Bonsai bitkinizi doğrudan ışık almayan aydınlık ortamlarda yetiştirmeniz gerekmektedir. Bitkiniz doğrudan ışık alırsa eğer bundan olumsuz etkilenecektir. Eğer bitkiniz karanlıkta kalırsa benzer bir şekilde bitkiniz olumsuz etkilenecek ve gelişimi yavaşlayacaktır. Bitkinizi konumlandırabileceğiniz en doğru yer ışık alan ama doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmayacağı bir yer olmalıdır.

Bonsai bitkinizi hava akımına maruz kalmamalıdır. Hava akımı bitkinizin gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir.

Bitkinizin soğuk havaları sevmemektedir. 12 derece veya daha altındaki sıcaklıklar bitkiniz için uygun değildir. Bu havalarda bitkiniz için ideal sıcaklığı sizin ayarlamanız gerekmektedir.

Bitkiniz nemli havaları sevmektedir ve onu daha nemli olan ortamlarda bulundurun.

Bitkinizin daha sağlıklı büyüyebilmesi için toprağının vitamin ve mineral açısından zengin olması gerekmektedir. Bu noktada satışını yaptığımız katı ve veya sıvı bitki besinlerini kullanabilirsiniz.

Bitkiniz aşırı sıcak ortamları sevmemektedir. Kalorifer yanı gibi konumlar bitkinizin gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir.

Bonsai Yetiştirmeye Nasıl Başlanır?

Bonsai bakımına yeni başlayacaksanız size ilk tavsiyemiz bir satın almanız yönünde olacaktır. Sivri yapraklı bonsailer bakımı daha kolay olacağı için güzel bir seçenektir. Satın alırken bitkinin boyuna ve gövde kalınlığına dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca satın alacağınız bitkinin ne kadar gelişmiş olduğu da önemlidir.

Bonsai Yetiştirmek İçin İdeal Ortam Sıcaklığı Nasıl Olmalı?

Bu ağacı çok soğuk ve çok sıcak ortamları sevmez. Onun en sevdiği hava sıcaklığı 22 derecedir. Bitkinizi mümkün olduğu kadar bu sıcaklıkta bulundurmanız gerekmektedir kışın eviniz soğuk oluyorsa onu evinizin daha sıcak olan odalarına konumlandırabilirsiniz. Yaz aylarında odanızı sıklıkla havalandırmak bitkinize yardımcı olacaktır.

Bonsai Ağacı Neden Çok Yaprak Döker?

Bonsai yetiştirilirken en sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesi onun çok sık yaprak dökmesidir. Bu sorunun sebebi ise yanlış sulamadır. Bitkinizi sadece toprağı kuruduğu zaman sularsanız bu sorunla karşılaşmazsınız. Bonsai yetiştirmek istiyorsanız sulamadan önce toprağını kontrol etmenizi öneririz ve yalnızca toprağı tamamen kuruduğu zaman sulama yapmalısınız.

Bonsai Ağacı Nasıl Sulanmalıdır?

Minyatür ağacınızı sulamak için en doğru yöntem yağmurlamadır. Bu şekilde yapılan sulamada toprağın bütün bölümleri aynı miktarda su alır. Bunun yanında sulama bittikten sonra saksınızın tabağında biriken su kadar ilave sulama yapmanız gerekmektedir.

Sulamanın ardından saksı altındaki fazla su drene edildikten yaklaşık 30 dakika sonra dışarıya atılan su kadar sulanmalıdır. Böylelikle toprak tamamen nemlenecek ve kök çürümesi engellenecektir.

Bitkiye dair her şeyi bulabileceğiniz bahcemarket.com’da ihtiyaç duyacağınız bitkileri, bonsai çeşitlerini, saksıları, bahçe malzemelerini ve diğer birçok ürünü bir tıkla güvenli bir şekilde kapınıza kadar getiriyoruz.

Etiketler: bonsai
Eylül 11, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.