Deve Tabanı Bakımının İncelikleri

Deve Tabanı Bakımının İncelikleri

Ülkemizde uzun zamandır evlerimizde misafir olan deve tabanı, albenili görünümü sayesinde günümüzün popüler süs bitkileri arasında yer alıyor. Bakımı çiçeklere göre daha basit olan deve tabanı, amatör bahçıvanlar için iyi bir seçenek olarak görünüyor.

Deve tabanı bitkisini iç mekânlarda salon bitkisi olarak büyütmek isteyen bitki severlerin birkaç bakım tüyosu için aşağıdaki başlıklara göz atmalarını tavsiye ediyoruz.

Deve Tabanı Bitkisinde Toprak Seçimi Nasıl Olmalı?

İçerisinde bolca organik materyal bulunan, biraz kumlu bahçe topraklarına ekilmekten hoşlanan deve tabanının gelişimini hızlandırmak için toprak karışımına bir miktar çürük yaprak kompostu, klasik çiftlik gübresi ve kil toprağı eklenmesi tavsiye ediliyor. Kökleri geniş alan talep eden deve tabanı bitkisini bir saksının içine yerleştirirken toprağın aralıklı yapıda bırakıldığına dikkat etmek gerekiyor. İlk ekim esnasında deve tabanını yetiştireceğiniz toprağı saksı içerinde elleriniz ile bastırarak sıkıştırmanız, bitkinin köklerinin hava almasını engelleyip gelişimini yavaşlatıyor ve uzun vadede maalesef bu nadide güzelliğin aramızdan ayrılmasına sebep oluyor. Deve tabanlarının sağlıklı bir biçimde büyümesi için iki yılda bir saksılarını değiştirmek gerekiyor. Her saksı değişim döneminde geçmiş zamandaki saksıya göre bir boy daha büyük saksı satın almanız, deve tabanının büyümesini sürdürmesi bakımından önemli bir püf noktası olarak gösteriliyor.

Deve Tabanı Bitkisi Ne Kadar Işığa İhtiyaç Duyar?

Deve Tabanı Bakımının İncelikleriDoğrudan güneş ışığına karşı olan hassasiyetiyle bilinen deve tabanlarını yerleştirmek için en ideal yer yarı gölgelik alanlar olarak gösteriliyor. Yaşam alanlarınızın görece az güneş ışığı alan odalarında dahi hayata tutunabilen deve tabanının, dolaylı güneş ışığına ulaşabildiği yetiştirme ortamlarında daha hızlı büyüme kaydettiği biliniyor. Kavurucu güneş ışığına direkt maruz kaldığı zaman yapraklarında yanma meydana gelen deve tabanlarının, yetersiz ışığa sahip ortamlarda yaprakları önce sararıyor sonra ise soluyor. Delikli yaprak yapısıyla dikkatleri üzerine çeken deve tabanının bu özelliği, üst kısımdaki yapraklarının deliklerinden sızan güneş ışığının alt bölümdeki yapraklarına da erişmesine olanak sağlıyor.

Deve Tabanı Bitkisi Nasıl Sulanmalı?

Özünde tropikal bir tür olan deve tabanının su gereksinimi fazla olduğundan, sulama faaliyetlerine özellikle önem vermek gerekiyor. Deve tabanınızı sulamadan evvel sulama suyunun sertlik derecesini ve ısısını ölçmeniz tavsiye ediliyor. Oda sıcaklığında, yumuşak su ile sulama işlemine tabi tutulan deve tabanlarının muadillerine göre daha yüksek gelişim performansı sergilediği gözlemleniyor. Susuz kalma durumuna karşı kesinlikle tahammül göstermeyen deve tabanınızı sularken, belli bir rutin izlemeniz önem taşıyor. Her seferinde aynı miktarda suyu, aynı zaman aralığında kullanmanız uzun vadede sağlıklı ve dirençli bir deve tabanına sahip olmanızı sağlıyor. İklim şartlarına göre su ihtiyacı farklılık gösteren deve tabanını kış sezonunda haftada 1-2 kez, sıcak yaz günlerinde ise haftada en az 3 kez sulamanız öneriliyor.

Deve Tabanı İçin Gübreleme Tavsiyeleri

Dışarıdan gıda takviyesiyle desteklendiğinde ihtişamlı bir görünüme ulaşan deve tabanı bitkisi, dinlenme evresi dışında, ilkbahar ve yaz sezonu süresinde ayda bir gübre ile buluşturmanız öneriliyor. Doğru biçimde gübrelenen deve tabanı bitkilerinin gelişimi hızlanırken, kök yapısı da kuvvetli hale geliyor.

Deve Tabanı İçin Oda Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı?

Kış mevsimlerinde 16-19 C° sıcaklığa sahip ortamlarda bulunmaktan hoşlanan deve tabanlarının soğuk havalara karşı direnci düşük olduğundan, 9 C°’nin altındaki ortamlarda konumlandırmamak gerekiyor.

Etiketler: Deve Tabanı
Nisan 09, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.