Deve Tabanı Bitkisi İle Salonlarınızda Tropikal Hava Estirin!

Deve Tabanı Bitkisi İle Salonlarınızda Tropik Hava Estirin

Modern şehir hayatının en önemli süs bitkilerinin başında gelen ve latince adı Monstera deliciosa olan deve tabanı, iç mekânlarda yetiştiriliyor olsa da aslında tropikal bir bitkidir. Güneşe kavuştuğunda yaprakları devleşir. Yaprakları iri, gösterişli ve sıradışı olduğundan latince canavar anlamına gelen ‘Monstera’ adı veriliştir. Anavatanı Güney Meksika’nın tropik ormanlarıdır. Ülkemizde eski zamanlardan beri yaygın olarak yetiştirilmektedir. Yağmur ormanlarından gelen kalıcı misafirimiz Deve tabanı, günümüzde de yaşam alanlarımızın en popüler bitkilerinden biri… Gösterişli ve parlak yapraklarıyla salon, ofis, balkon gibi mekânlarımızın havasına hava katıyor. Sevdiklerimize salon bitkisi olarak da hediye edilebilecek olan deve tabanı bitkisinin bulunduğu ortama şans ve pozitif enerji getirdiğine inanılır. Aynı zamanda bulunduğu ortamın havasını temizler. Farklı türleri olsa da tüm türlerinin yaprakları deliklidir. Yapraklarının delikli olması sebebi ile alttaki yapraklar da güneş ışığı alır ve bitkinin daha sağlıklı gelişim göstermesini sağlar.

SANATA İLHAM VEREN DEVE TABANI

Geçmişten günümüze birçok sanat eseri ve sanatçıya ilham olmuş deve tabanı bitkisi 19. yüzyılın sonlarına doğru Hawaii’de bulunan ve pek çok farklı ülkeden gelen işçiler için tasarlanmış ‘Aloha’ gömlekleri ile tekstilde tasarım olarak tercih edilmiştir. Ressamların da tercih ettiği bir model olarak tarihteki birçok tabloda da karşımıza çıkıyor. 1940’lı yıllardan sonra da kumaş desenleri üzerinde yaygın olarak tercih edilmiştir. Modernist fotoğraf akımının başlangıcı ile birlikte de çoğu sanatçıya ilham olmuş ve üretkenliği artırmıştır. Günümüzde ise teknolojinin gelişmesi ile farklı tasarım ürünlerinde karşımıza çıkıyor. Deve tabanının tarihten günümüze kadar aynı ilgi ile karşılanmasının sebebi kuşkusuz onun gösterişli ve doğal yapısıdır.

DEVE TABANI HAKKINDA MERAK EDİLENLER…

Bitkinin yaprakları sararıp dökülüyor ne yapabilirim?

Deve tabanı/Monstera bitkisinin yaprakları yanlış sulama yüzünden zamanla sararıp dökülebilir. Bitki için suyun ph derecesi çok önemli olduğu için içme suyu tercih edilmelidir. Az sulama yapıldığında bitki yeterli suyu alamazsa yaprak döker. Sararan yapraklarda ise bitki yeni yapraklar vermeye başlamışsa yaşlı yaprakların sararması normal bir durumdur. Deve tabanı yağmur ormanları bitkisi olduğu için nem oranını yüksek tutmanız gerekmektedir. Yüksek nem seviyesinde daha sağlıklı gelişim gösterecektir.

Deve tabanı bitkisi çiçek açar mı? Deve tabanı bitkisinin meyvesi yenir mi?

Deve tabanı bitkisi belli bir yaşa geldiğinde yeşil renkte meyve vermektedir. Meyvesi bir yılda ancak olgunlaşır. Dış kısmı tamamen zehirli olan deve tabanı meyvesinden evcil hayvanlarımızı ve çocukları uzak tutmak gerekmektedir. İnsan vücudu bu meyveye karşı alerjik reaksiyon gösterebileceği için yenmemesi tavsiye edilir.

Deve tabanı bitkisinin hastalıkları nelerdir? Bitkinin hastalanmasını nasıl önlerim?

Bitkiler de bazen biz insanlar gibi strese girebilirler. Yer değişikliği, direkt güneş ışığına maruz kalması gibi etkenler bitkiyi incitebilir. Onu uygun sıcaklıkta, yeterli güneş ışığı alabileceği bir konumda bulundurmak gerekmektedir. Her türlü toprak çeşidinde gelişim gösterir ancak sulama da bitkinin gelişimi için çok önemlidir. Bitkinin karşılaşabileceği hastalıklar; unlu bit hastalığı, mantar, yaprak sararması ve yaprak kararmasıdır. Bunların önüne geçmek ya da önlem almak için yapmanız gerekenleri şöyle sıralayabiliriz;

Bitkinizin bakımını yaparken yapraklarının nemli bir bez yardımıyla düzenli silinmesi gerekir.

Direkt güneş ışığına maruz bırakmayarak yaprakların kararması önlenmelidir.

Fazla bitki besini kullanımı bitkinin yapraklarının sararmasına yol açtığı için dikkatli ve ürün talimatlarına uygun kullanılması gerekmektedir.

Havasız, esinti almayan, aşırı nemli yerlerde bitkinin gövdesinde kabarcıklar halinde mantarlar oluşur. Bitkinin böyle ortamlardan uzaklaştırılması gerekmektedir. Ancak bitkide oluşan mini beyaz hava kabarcıkları mantar değildir. Bunlar bitkinin doğal salınımıdır.

 

Deve tabanı-Monstera bitkisi tropik ormanlarda gelişen bir tür olduğundan güneş ışığına ulaşıp daha fazla besin alma ihtiyacı oluştuğu için hava kökleri oluşturur. Bu yüzden köklerin tekrar toprakla buluşturulması bitki için önemlidir.  Yeterince uzanan köklerin tekrar saksıya gömülmesi, çürüyen kökler olsa bile bitkinin üst kısmını besleyecek ve canlandıracak, bir bakıma yeni kök görevi yapacaktır.

DEVE TABANI BİTKİSİNİN BAKIMI NASIL OLMALI?

Deve tabanı – Monstera deliciosa bakımı oldukça kolaydır. Her iklime dayanıklı bir türdür. Her canlı gibi onun da su, hava, besin ve toprak gibi temel gereksinimleri vardır. Peki yaşam alanlarımızın vazgeçilmez bitkisi ‘’Deve tabanı, Monstera’nın’’ bakımı nasıl olmalı?

Işık

Deve tabanı yapraklarının gelişimi, ışığın şiddetine bağlıdır. Direkt güneşe maruz bırakmadan aydınlık bir ortamda bile yapraklarının devleştiğine şahit olabilirsiniz. Aydınlık bir ortamda değilse günün belirli saatlerinde yani sabah ve öğleden sonra onu güneş ışığından faydalandırmanız, yapraklarının ve bitkinin gelişimine katkı sunacaktır.

Sulama

Bitkinizin sulama işlemini yaparken dikkat etmeniz gereken suyun ph derecesidir. Bitki için ph derecesi oldukça önemlidir. Bu yüzden içme suyu tercih edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise suyun soğuk olmamasıdır. Deve tabanı bitkinizi bahar aylarında haftada iki defa, kış aylarında ise haftada bir defa sulamanız yeterlidir.

Besin

Bahar aylarında 15 günde bir, kış aylarında ise ayda bir kez bitkinize besin takviyesi yapabilirsiniz. Dilerseniz sizinle paylaşmış olduğumuz linke tıklayarak da deve tabanı monstera bitkinizin ihtiyacı olan deve tabanı bitkisi besini satın alabilirsiniz.

Toprak

Salon bitkileriniz için üretilmiş torf toprak deve tabanı bitkinize uygun olacağı gibi, bitkinin daha iyi gelişebilmesi için ponza taşı da kullanılmalıdır. Ponza taşı sayesinde bitki kökleri ve toprak havalanacak ve bitkiniz iyi gelişim gösterecektir. Aksi durumda havasız kökler çürür ve bitkinizi kaybedebilirsiniz. Toprak ve saksı değişimi için en uygun ay ise Nisan ayıdır. İlkbahar ayları bitkinizin toprak ve saksı değişimi için en doğru zamandır.

Saksı

Deve tabanı bitkisi için saksı ve saksı değişimi çok önemlidir. Her sene saksı değişimi yapılmalıdır. Bitkinin gelişip özgürce büyüyebilmesi için her değişimde bir öncekinden daha büyük boy saksı tercih edilmelidir. Deve tabanı monstera için ideal olan saksı türü, geniş ve derin saksı çeşitleridir.  

Kısacası geçmişten bugüne tarihe tanıklık etmiş bir tür olan deve tabanı monstera, bugün hala bizlerin yaşamına tanıklık etmek için gösterişli yapraklarıyla varlığını sürdürüyor. Sizler de onun yaşamınızın bir parçası olmasını isterseniz bahcemarket.com adlı internet sitemizden sipariş verebilir, onu evinizin yeni üyesi yapabilirsiniz.

Bahçeye dair her şey için adresiniz bahcemarket.com

Etiketler: deve-tabani
Mayıs 23, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.