Güz Yemişi Bakımı Ve Yetiştirmeye Dair Önemli Püf Noktaları
Güz Yemişinin Ana Vatanı ve İsimleri
Asya ana karasının doğu yörelerine özgü bir bitki türü olarak bilinen güz yemişi meyvesi özellikle Japonya sınırları içerisinde yoğun biçimde yayılış gösteriyor. Toplum içerisinde birden fazla isimle tanınan güz yemişi meyvesinin diğer adları; Japon iğdesi ve güz zeytini şeklinde sıralanabiliyor.
Güz Yemişinin Yüksek Direnci
Zorlu yaşam koşulları altında bile hayata tutunabilme kabiliyetine sahip olan güz yemişi meyvesinin -40 santigrat derecelik bölgelerde dahi yetiştirilen alt türleri bulunuyor. Yine bünyesinde azot (N) elementini hapsetme özelliği olan güz yemişi meyvesi bu yönüyle en verimsiz topraklara bile ekilse yerleştirildiği mevkiinin verimini artırıyor.
Güz Yemişinin Kimyasal Özellikleri
Yüzlerce yıldır kadim Çin kültüründe şifalı bir bitki türü olarak yerini alan güz yemişi meyvesinin yüksek antioksidan içermesi sebebiyle günümüzde git gide daha popüler hale geldiği gözlemleniyor. Domates ile özdeşleşen ve genellikle kırmızı renkteki meyvelerde ve sebzelerde sıkça rastlanan bitki kimyasalı likopenin sıradan bir domatesten yaklaşık 15 kat daha fazla güz yemişinde bulunması bu şirin bitkiyi ticari manada çok daha değerli hale getiriyor. Bu sevimli bitkiyi evlerinde ya da işyerlerinde bizzat yetiştirmek niyetinde olan bitki severlerin kendilerine yönelik olarak hazırladığımız temel bitki bakım rehberinde yer alan bilgileri öğrenmeleri ve uygulamaları uzun vadede başarı sonuçlar almalarına olanak tanıyor.
Güz Yemişi Hangi Tip Toprak Sever?
Organik madde bakımından zengin, iyi drene edilmiş topraklarda kendisini rahat hisseden güz yemişi meyvesinin toprağındaki asidik seviyenin 7-8 pH derecesinde olması tavsiye ediliyor. Verimlilik seviyesi düşük ve killi toprak türleri içerisinde de hayata tutunabilen güz yemişi meyvesi bu tip topraklarda yetiştirildiğinde maalesef verim alınamıyor. Islak veya çamur kıvamındaki saksı toprağında uzunca süre kaldığı vakit kök kısımlarından başlamak üzere çürüme tehlikesi yaşayan güz yemişi meyvesini bu şekildeki sorunlara karşı korumak adına alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunun çıkışına müsaade eden drenaj delikleri barındıran modern saksılarda yetiştirmeniz gerekiyor. Kimi amatör bahçıvanların güz yemişi meyvesinin toprağını daha süzek bir hale getirmek için perlit, vermikülit, pomza taşı, çakıl taşı ve cocopeat gibi maddelerden faydalandıkları biliniyor.
Güz Yemişi Güneş Işığını Sever Mi?
Maksimum gelişim seviyesine erişebilmesi için günde en az 6 ila 8 saat süresince filtrelenmiş formdaki güneş ışığından yararlanması önerilen güz yemişi meyvesini, gün boyu güneşle buluşabileceği yarı gölgelik alanlara konumlandırmanız ideal bir uygulama olarak gösteriliyor. Talep ettiğinden az miktarda güneşlendiğinde verimi azalan güz yemişi meyvesi, kavurucu nitelikteki öğle güneşine maruz kaldığında ise hızlıca kuruyabiliyor. Tüm bu sebeplerden ötürü doğa aşıklarının güz yemişi meyvesi saksılarını terasların ya da balkonların köşe kısımlarına veya pencere pervazlarına koydukları biliniyor.
Güz Yemişi Nasıl Sulanmalı?
Mevsimler olarak sulama rutini farklılaşan güz yemişi meyvesini sıcak yaz günlerinde bol su ile sık sık sulamanız tavsiye edilir iken, soğuk geçen kış sezonunda toprağının kurumasına izin vermeyecek miktarda su ile buluşturmanız yeterli oluyor. Kurak iklim şartlarına karşı yüksek toleransı ile adından söz ettiren güz yemişi meyvesini belli bir süre susuz bıraktığınız takdirde bitki yaşamını idame ettirse bile verimi azalıyor. Aşırı sulamaya karşı da hassasiyeti bulunan güz yemişi meyvesi talep ettiği miktardan fazla suyla muhatap olduğunda kolayca çürüyebiliyor. Tüm bu sorunların önüne geçmek adına güz yemişi meyvesi yetiştiren bitki severlerin belli bir sulama rutinini takip etmesi ellerini güçlendiriyor.
Etiketler: Güz Yemişi Bakımı Ve Yetiştirmeye Dair Önemli Püf Noktaları
Eylül 14, 2024
Listeye dön