Ana yurdu Afrika kıtasının doğu kesimleri olarak gösterilen kara gözlü suzan sarmaşığı; Cibuti Cumhuriyeti, Eritre Devleti, Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti, Kenya Cumhuriyeti, Somali Federal Cumhuriyeti, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti ve Uganda Cumhuriyeti topraklarında doğal biçimde yayılış gösteriyor. Botanik literatürüne bilimsel adı Thunbergia alata biçiminde kaydedilen kara gözlü suzan sarmaşığı bitkisi, yaban yaşamı içinde 150 farklı alt tür aracılığı ile temsil ediliyor. Latince ismi dünyaca ünlü İsveçli tarihçi ve arkeolog Carl Peter von Thunberg’e dayanan karagözlü suzan sarmaşığı, doğru bakım uygulandığında, bir mevsimde 2,5 metreye kadar boylanabiliyor. Ayıpençesigiller familyasının en şirin üyelerinden birisi olarak bilinen kara gözlü suzan sarmaşığı sahip olduğu mor, sarı, turuncu renkleriyle konumlandırıldığı her ortamda dikkatleri üzerine çekiyor. Çok hızlı şekilde gelişmesi ve bakımının zahmetsiz olması sebebiyle bitki severler tarafından iç mekân süs bitkisi olarak sıkça tercih ediliyor. Kara gözlü suzan sarmaşığını evlerinde veya işyerlerinde yetiştirmek isteyen doğa âşıklarına yönelik olarak hazırladığımız temel bakım kılavuzundaki bilgileri öğrenmeleri ve uygulamaları uzun vadede bitki yetiştiriciliği alanında başarılı sonuçlar elde etmelerini sağlıyor.
Toprak
İçinde bolca organik madde barındıran, besleyici nitelikteki topraklara dikilmekten memnuniyet duyan kara gözlü suzan sarmaşığını asidik açıdan nötr seviyede toprakla buluşturmanız, veriminin artmasına olanak veriyor. Kök kısımlarından başlamak üzere çürümemesi adına yerleştirildiği toprağın çok iyi biçimde drene edilmesi gereken kara gözlü suzan sarmaşığının toprağındaki nem dengesini korumak adına en büyük yardımcınız, alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunun tahliyesine imkân tanıyan, drenaj delikleri barındıran modern saksılar oluyor.
Sulama
Talep ettiği su miktarı mevsimlere göre değişkenlik gösteren kara gözlü suzan sarmaşığının saksı toprağının kurumasına izin vermeden sulamanız gerekiyor. Sıcak geçen yaz günlerinde bol su ile sık sık sulamanız tavsiye edilen kara gözlü suzan sarmaşığı bitkisini, gelişim sürecinin duraklama evresine girdiği kış aylarında, toprağını kurutmayacak kadar su ile buluşturmanız yeterli oluyor. Çok soğuk ya da çok sıcak sulama suyu ile sulandığında strese girebilen kara gözlü suzan sarmaşığını sulayacağınız zaman oda sıcaklığında, pH bakımından yumuşak sulama suyu tercih etmeniz, bitkinin sağlını korumak adına büyük önem taşıyor.
Güneş Işığı
Maksimum biçimde gelişim gösterebilmesi için günde en az 6 saat filtrelenmiş formdaki güneş ışığı ile buluşturulması tavsiye edilen kara gözlü suzan sarmaşığı bitkisini bolca güneş alabileceği yarı gölgelik alanlara koymanız, doğru bir uygulama olarak gösteriliyor. Doğrudan bünyesine nüfuz eden yakıcı nitelikteki öğle güneşinden uzak tutulması tavsiye edilen kara gözlü suzan sarmaşığını, yetiştiricilerin çoğunlukla balkon veya terasların köşe kısımlarına ya da pencere pervazlarına yerleştirdikleri gözlemleniyor.
Gübreleme
Aşırı süratli bir şekilde büyüdüğü bilinen kara gözlü suzan sarmaşığı bitkisinin ihtiyaç duyduğu enerji göz önünde bulundurulduğunda, dışarıdan ekstra gıda ile takviye edilmesi gerekiyor. Özellikle gelişim sürecinin en üst seviyeye çıktığı ilkbahar ve yaz aylarında, yoğun biçimde bitki besini ile beslenmesi önerilen kara gözlü suzan sarmaşığının kış aylarında gübrelenmesi gerekmiyor.
Hastalıklar
Kara gözlü suzan sarmaşığı büyüten amatör bahçıvanların en sık rastladıkları problem, beyaz sinek veya örümcek istilası olarak karşımıza çıkıyor. Bitkinin tam manasıyla hava ve su sirkülasyonun sağlandığı ve düzenli olarak gübrelendiği dönemlerde zararlı haşerelere karşı direncinin arttığı gözlemlenirken, kara gözlü suzan sarmaşığının yapraklarında zararlı canlıların izine rastlandığı takdirde mutlak suretle böcek öldürücü ve sabun kullanarak sterilize edilmesi gerekiyor.
Salon Bitkileri Bahçe Çiçekleri Kaktüs ve Sukulentler Orkideler Balkon Saksıları Plastik Saksılar Seramik Saksılar Toprak Saksılar Budama Makasları Kürek - Orak - Çapa Çiçek Tohumları Sebze Tohumları