Madagaskar Yasemini Bakımını Ve Püf Noktaları

Madagaskar Yasemini Bakımı Ve Püf Noktaları

Bulunduğu ortamlara yaydığı eşsiz kokusu ve havayı tazelemesinin yanı sıra estetik görünümüyle de iç mekânların dekorasyonuna zenginlik katan Madagaskar yasemini, bitki severler tarafından salonlarda süs bitkisi olarak sıkça tercih ediliyor. Her ne kadar Madagaskar yasemini olarak isimlendirilse de özünde tırmanıcı bir sarmaşık türü olan ve yasemin türleri arasında yer almayan bu eşsiz bitkinin, talep ettiği yaşam koşulları kendisine sağlandığı zaman hızla geliştiği biliniyor.

Madagaskar yasemini büyütmek isteyen doğaseverlerin işlerini kolaylaştırmak için aşağıdaki bilgileri göz önünde bulundurmaları tavsiye ediliyor.

Madagaskar Yasemini Hangi Toprağı Sever?

Madagaskar Yasemini Bakımı Ve Püf Noktalarıİçeriği gıdalardansa gübre katkısına sahip topraklar aracılığıyla beslenmeyi tercih eden Madagaskar yasemini dikmek için en ideal toprak karışımı, üç ölçü torflu toprak ve bir ölçü pomza taşı malzemelerinden oluşuyor. Organik içeriği bol ve besince zengin topraklarda yer almaktan haz duyan Madagaskar yasemininin, iyi drenaja sahip olan topraklarda çok daha iyi performans sergilediği biliniyor. Ayrıca toprağının pH aralığının 6.5-7.5 arasında olması, bitkinin sağlığı açısından büyük önem taşıyor.

Madagaskar Yasemini Çiçeği Güneşi Sever Mi?

Direkt olarak güneş ışığı almaktan hoşlanan nadir bitkilerden olan Madagaskar yaseminini, her ihtimale karşı kavurucu yaz günlerinde dik güneş ışıklarına karşı koruma altına almak gerekiyor. Bu konuda yapılabilecek en basit hamle, özellikle öğle vakitlerinde Madagaskar yasemini çiçeği güneşin altına bırakmamaktır. Madagaskar yaseminin dillere destan güzellikteki çiçeklerini açması için güneş ışığına mutlaka ihtiyaç duyduğu bilinirken, ev ortamında onu konumlandırmak için en uygun alan ise batı yönüne bakan pencere önleri olarak gösteriliyor.

Madagaskar Yasemini Nasıl Sulanır?

Mevsime bağlı olarak talep ettiği su miktarı ve sulanma aralığı farklılık gösteren Madagaskar yasemininin, yaz mevsiminde daha sık ve bol su ile sulanması gerekirken, soğuk kış sezonunda daha uzun zaman aralıklarında ve az su ile sulanması yeterli oluyor. Yine yazlarında bitki toprağının üst kısmı hafif kuruduğunda sulama işlemine başlanması gerekirken, kışın bitkinin yüzeyinden en az 2-3 santimetre altına kadar kuruması beklenmeden sulanmaması gerekiyor.

Madagaskar Yasemini Gübreleme Bakımı Nasıl Yapılır?

Çoğu iç mekân salon bitkisi gibi özel bir gübreleme rutinine sahip olan Madagaskar yasemini için hayvani gübre en ideal tercih olarak gösteriliyor. Özellikle solucan, sığır, koyun ya da keçi gübresi Madagaskar yasemininin en yüksek verimde performans göstermesi için yardımcı oluyor. Kimi bahçıvanlarının Madagaskar yaseminlerini güçlendirmek için yumurta kabuğu kullandığı da biliniyor. Bu metoda göre bir ölçü gübre, bir ölçü torflu toprak ve bir ölçü yumurta kabuğundan oluşan reçeteden yararlanılıyor.

Madagaskar Yaseminin Ne Zaman Budanır?

Madagaskar yaseminin budanması için en uygun zaman yaz mevsiminin ilk aylarında, hava sıcaklığının yükseldiği zamanlar olarak biliniyor. Köhneleşmiş, kuru Madagaskar yaseminin dallarını diplerinden itibaren kesmeniz bir problem teşkil etmezken, öteki dalları kısaltmanız yeni ve daha kuvvetli dallar elde etmenize olanak sağlıyor. Yaz mevsiminde ise bitkinizin durumuna göre budama yapmanız gerekebiliyor. Eğer bitkinizin etrafında gereksiz dallar varsa ve bu dallar bitkinizin güçsüz hale gelmesine sebep oluyorsa onları budamanız Madagaskar yasemininizin sağlığı açısından önemli bulunuyor.

Madagaskar Yasemini Nasıl Ortamda Yetişir?

Özünde tropikal bölgelere has bir bitki olan Madagaskar yaseminini randımanlı bir biçimde evinde ağırlamak isteyen bitki severlerin, bu nadide çiçeği 25-30 C° sıcaklıkta bir ortama konumlandırmaları gerekiyor. Kış aylarında meydana gelen soğuk hava akımlarına karşı dayanıklılık göstermekte zorlanan Madagaskar yaseminin, bu tip hava koşullarına karşı özellikle korunması tavsiye ediliyor.

Etiketler: Madagaskar Yasemini
Nisan 20, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.