Orkide Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? - Orkide Nasıl Bakılır ?
Bitki dünyasının zarafetiyle adından söz ettiren bir üyesi olarak karşımıza çıkan orkideler, konumlandırıldıkları hemen hemen her ortama kattıkları estetik görünümle tanınıyorlar. Yabani doğa yaşamı içerisinde 25 bini aşkın alt türüyle temsil edilen ve diğer bitki türleri arasında tür çeşitliliği bakımından hatırı sayılır bir konumda bulunan orkidelerin doğa kâşifleri tarafından hâlâ yeni türleri keşfedilebiliyor. Gezegen üzerinde buzlarla kaplı halde bulunan Antarktika ana karası haricinde her kıtada doğal olarak yetişen orkideler bu yönüyle diğer bitki türlerinden keskin şekilde ayrışıyor. Yapılan araştırmalarda 145 milyon yıl öncesine ait fosil kalıntılarına rastlanan orkidelere tarihi kaynaklarda da sıkça rastlanıyor. Güzel görünümünün yanı sıra kozmetik, ilaç ve doğal dondurma yapımında da kullanılması sebebiyle yüksek ticari değere sahip olan orkide türleri bulunuyor. Bu şirin bitkiyi evlerinde veya işyerlerinde bizzat yetiştirmek isteyen bitkiseverlere yönelik olarak hazırladığımız mini bakım rehberinde yer alan bilgileri öğrenmek ve uygulamak, uzun vadede başarılı sonuçlar elde etmelerini sağlıyor.
Orkide Çiçeği Bakımı Yapılırken Toprağı Nasıl Olur?
Yetiştirileceği toprağın incelikli şekilde seçilmesi gereken orkideler için ya özel olarak toprak karışımı hazırlamanız ya da orkide yetiştiriciliği için itinayla üretilmiş hazır toprak karışımları kullanmanız tavsiye ediliyor. Bitkiseverler kaliteli orkide toprağı karışımlarına https://www.bahcemarket.com/orkide-topragi-61 web sitesi adresinden kolayca ulaşabiliyor. Hava ve su geçirgenliği yüksek topraklarda kendisini rahat hisseden orkideleri dikeceğiniz toprağın organik madde bakımından zengin olması ve besleyici nitelik taşıması, bu güzel çiçeğin verimli bir şekilde büyümesini sağlıyor. Islak ya da çamur kıvamındaki topraklarda uzunca süre bekletildiği takdirde kısa süre içerisinde kök kısımlarından başlamak üzere çürüme tehlikesi yaşayan orkidelerin saksı toprağını çok iyi biçimde drene etmeniz, bu sevimli bitkinin sağlığı adına büyük önem taşıyor. Orkide yetiştireceğiniz saksının alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunun çıkışına müsaade eden drenaj delikleri barındırması, çiçeğin toprağında nem dengesini sağlamanızı büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Kimi amatör bahçıvanların orkide toprağını daha süzek hâle getirmek için vermikülit, cocopeat, perlit, pomza taşı ve çakıl taşı gibi malzemelerden yararlandığı görülüyor.
Orkide Çiçeği Nasıl Sulanır?
Talep ettiği su miktarı ve sulama sıklığı mevsimlere göre değişiklik gösteren orkide bitkisini sıcak geçen yaz aylarında bol su ile sık sık sulamanız gerekirken, soğuk geçen kış aylarında haftada bir kez su ile buluşturmanız yeterli oluyor. Aşırı sulama işlemine tabi tutulduğu durumlarda çabucak çürüyebilen orkide çiçeğini sulayacağınız zamana dair bir rutin belirlemeniz, tatsız durumlarla karşılamamamınız adına bir önlem olarak gösteriliyor. Sulama suyunun ısısı ve asidik değerine karşı da çeşitli hassasiyetleri bulunan orkideleri sulayacağınız suyun oda sıcaklığında ve yumuşak olarak değerlendirilen pH derecesinde olmasına dikkat etmeniz tavsiye ediliyor.
Orkide Çiçeği Güneş Işığını Sever Mi?
Optimum gelişim seviyelerine erişebilmeleri için filtrelenmiş formdaki güneş ışığından gün içerisinde sıkça faydalanmaları gereken orkideleri evlerde ya da işyerlerinde balkonların veya terasların köşe kısımlarına veya pencere pervazları gibi yarı gölgelik alanlara konumlandırmanız ideal bir uygulama olarak gösteriliyor. İhtiyacından az miktarda güneş ile buluştuklarında randımanları düşen orkide çiçeği açmakta zorlanırken, kavurucu özellikteki öğle güneşine maruz kalan orkideler ise kuruyabiliyor. Tüm bu sebeplerden ötürü orkideleri güneş ışığına çıkarırken, dengeli bir çizelgeyi takip etmeniz öneriliyor.
Orkide Çiçeği Bakımı Yapılırken Nasıl Gübrelenir?
Tam anlamıyla büyüyüp serpilebilmesi için dışarıdan ekstra gıda ile takviye edilmesi gereken orkide bitkisini beslerken, doğa aşıklarının bitki besini kullanarak, faydalandıkları görülüyor.
Etiketler: Orkide Bakımı, Orkide Çiçeği Bakımı
Eylül 24, 2024
Listeye dön