Orkide Çiçeğine Nasıl Bakılır?

Orkide Çiçeğine Nasıl Bakılır

Görenleri kendisine hayran bırakan zarafet ile konumlandırıldığı ortamlarda hemen dikkatleri üzerine çeken orkideler, botanik camiasının en seçkin çiçekli bitki türleri arasında bulunuyorlar. Hâli hazırda 20.000’den fazla alt türüyle yabani yaşamda temsil edilen orkidelerin, yapılan çeşitli doğa gezilerinde yeni türleri keşfedilebiliyor. Ülkemizde sık tüketilen salep içeceğinin ve meşhur Maraş dondurmasının hammaddesini içerisinde barındıran orkide çiçekleri, bununla birlikte kesme çiçek formunda satılmak üzere de ticari amaçla yetiştiriliyor. Dünyanın dört bir noktasına yayılış gösteren orkidelerin, Antarktika kıtası haricinde her yerde natürel şekilde büyüyebildiği gözlemleniyor. Bu güzel çiçekli bitkiyi evlerinde ya da işyerlerinde iç mekân salon bitkisi olarak misafir etmeyi arzulayan doğa aşıklarına yönelik hazırladığımız mini bakım rehberindeki bilgileri takip etmeniz ve uygulamanız, çiçek yetiştiriciliği alanında uzun vadede başarı sonuçlar elde etmenize olanak sağlıyor.

Orkide Toprağı Nasıl Olmalı?

Orkide Çiçeğine Nasıl BakılırSaksı toprağı hususunda seçici bir tavır sergileyen orkide, su ve hava dolaşımına müsaade eden, gevşek yapılı ve organik besleyici malzemeler bakımından zengin topraklara dikilmekten keyif alırlar. Verimini arttırmak adına toprak karışımı içine; turba yosunu, eğrelti otu, bataklık yosunu ve ağaç kabukları gibi doğal malzemelerin eklendiği biliniyor. Kimi bitki severlerin orkide yetiştirme toprağının drenaj kabiliyetini yükseltmek için perlit, vermikülit, cocopeat gibi ürünlerden faydalandığı gözlemlenirken, uzmanlar torf ve liflerin de orkide toprağı içerisinde kullanılmasının yararlı olacağını belirtiyorlar.

Orkide Çiçeği Nasıl Işık Almalı?

Vücutlarına doğrudan temas edecek kavurucu nitelikteki güneş ışığından uzak tutulması gereken orkideleri, filtrelenmiş haldeki dolaylı güneş ışığından beslenebilecekleri yarı gölgelik alanlara yerleştirmek iyi bir seçim olarak gösteriliyor. Direkt güneş ışığına maruz kaldığında bünyelerinin ısısı hızla yükselen orkideler, kök kısımlarından başlamak üzere kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyor. Bu nedenle, pencere pervazlarında veya balkonlarda bulunan orkidelerin saksılarının yerlerini öğle vakitlerinde değiştirmeniz gerekiyor.

Orkide Çiçeğinin Sulama Sıklığı Nasıl Olmalı

Maksimum gelişim seviyesine erişebilmesi için düzenli bir sulama rutinine tabi tutulması tavsiye edilen orkidelerin, genellikle haftada bir kez sulandığı biliniyor. Haddinden fazla su ile buluştuğu durumlarda kök kısımlarında çürüme meydana gelebilen orkide çiçeği bitkisi, bu tip sıkıntılı durumlardan korumak adına en büyük yardımcınız, alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunu tahliye etmeye imkân tanıyan drenaj delikleri barındıran saksılar oluyor. Bu saksılar sayesinde gereksinim fazlası suyun, bitkinin köklerinden uzaklaştırılması sağlanıyor. Strese girmemesi adına oda sıcaklığında su ile sulanması önerilen orkidelerin, sulama suyunun asidik derecesinin bitkinin sağlığı açısından yumuşak olması gerekiyor.

Orkide Çiçeğinde Gübreleme Nasıl Yapılır?

Öteki çiçekli bitkilerden farklı olarak her zaman dışarıdan ekstra gıda takviyesiyle desteklenmesi önemli olan orkidelerin hem katı hem de sıvı gübreler ile beslendiği biliniyor. Genellikle ayda bir kez bitki besiniyle buluşturulması tavsiye edilen orkidelerin bu sayede daha güçlü bir yapıya sahip olmasının yanı sıra çiçeklenme oranının arttığı gözlemleniyor.

Orkide Sıcağı Sever Mi?

Aşırı sıcak veya aşırı soğuk iklim koşullarına karşı direnmekte zorlanan orkidelerin yetiştirileceği kapalı ortamın 20 ila 30 santigrat derece aralığında olması iyi bir seçim olarak gösteriliyor. Söz konusu ısı derecelerinin dışında uzun süre bulunan orkidelerin bünyelerinde geri dönülmez sorunlar oluşabiliyor.

Orkide Nasıl Budanır?

Genellikle çiçeklenme dönemlerinden başlamak üzere üç veya dört ay boyunca çiçeklerini koruyabilen orkidelerin çiçek sapları, çiçeklerinin dökülmesinden itibaren bir süre daha canlılığını koruyor. Orkideleri budamaya başlamadan evvel çiçek saplarının yaşamının sonlandığından tamamen emin olmanız gerekiyor. Bu noktada en büyük yardımcınız çiçek sapının yeşilden kahverengiye dönen rengi oluyor. Kahverengi tonundaki çiçek saplarını temiz bahçe makasınız ile çapraz şekilde kesip bitkinin gövdesinden ayırmanız orkidelerinizin sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Çünkü bitkinin bu kısımları yeni çiçeklerin enerjisini emerek büyümelerini yavaşlatıyor.

Etiketler: Orkide Bakımı
Mayıs 14, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.