Salon Palmiyesi (Saribus rotundifolius) Hakkında Merak Edilenler

Salon Palmiyesi Hakkında Merak Edilenler

Latince ismi olan Saribus rotundifolius olan salon palmiyesi bitkisinin ilk kez 1786 yılında Fransız Jean-Baptiste Lamarck tarafından Corypha rotundifolia olarak tanımlandığı biliniyor. İlerleyen zamanda 1838 ya da 1839 yılında yayınlanan bir yayında Alman-Hollandalı botanikçi Carl Ludwig Blume, salon palmiyesini Saribus cinsine taşıyor. Bu hareket, bitki kamuoyunca tam olarak kabul edilmiyor. 2011 yılında ise DNA araştırmasının ardından, Livistona cinsine eklenerek gündeme gelen Saribus cinsine yeniden sınıflandırma yapılması kararı resmileşiyor. Bitkinin isminde geçen Saribus sıfatı Latince “yuvarlak yapraklı” manasına geliyor. Salon palmiyesi, yapraklarının resmi olmamakla beraber ulusal simge olarak kullanıldığı Filipinliler tarafından anáhaw veya luyong olarak isimlendirilirken, Malay dilinde ise Serdang daun bulat olarak adlandırılıyor.

Salon palmiyesinin anavatanı, Endonezya'daki Sulawesi Adası, Maluku Adaları olarak kabul ediliyor. Bununla birlikte, salon palmiyesi yaban hayatı içerisinde Malezya'daki Banggi Adası'ndan , Endonezya'nın Batı Papua eyaletindeki Kuş Kafası Yarımadası'nın kuzeybatı ucunda bulunan Maluku yakınındaki Raja Ampat Adaları'na kadar yayılım gösteriyor.

Salon palmiyesi yelpaze şeklindeki zarif yapraklarıyla evlere tropikal bir hava katan, bakımı kolay bir palmiye türü olarak popüler hale gelirken, bitki severler tarafından yuvarlak yelpaze palmiyesi veya tabure palmiyesi olarak da tanımlanıyor.

Salon Palmiyesi Hakkında Temel Bilgiler

Salon Palmiyesi Hakkında Merak EdilenlerKüçük bir fidan halindeyken yaprakçıklarının biri diğerine yapışık formda gelişen ve sadece bitkinin uçlarına doğru ayrılan salon palmiyesinin yaprak kenarları pek sert ve dokunanın eline batan dikenlerle kaplı oluyor ve bu sebeple evcil hayvanlar ve çocuklar için sakıncalı olabiliyor. Yelpaze biçiminde ince, uzun, parlak ve güzel görünümlü yapraklara sahip salon palmiyesi tek gövdeli olarak gelişim gösterip yalnızca tohumları vasıtasıyla üretilir. Çiçek açması için epey olgunlaşması gerekiyor.

Salon Palmiyesi Bakımı

Bu palmiyeler nemli ve sıcak havayı seven bir bitki türü . İç mekân bitkisi olarak yetiştirildiğinde gelişimi son derece yavaş seyrediyor. Çünkü nemli ve sıcak rüzgâr eksikliği, iç mekânlarda had safhada oluyor ve salon palmiyesinin yaprak uçlarındaki kurumalar kaçınılmaz hale geliyor. Salon palmiyenizin sağlığını korumak için kuruyan yaprakları budamanız öneriliyor. Salon palmiyesi yavaş bir şekilde büyüdüğünden yıllar geçtikçe kesilen yaprakların yerine yeni yaprakların gelmesi uzun zaman alacağından bitkiniz yaş aldıkça yaprak sayısı azalır. Pencere önünde konumlanmayı ve güneş banyosu yapmayı seven salon palmiyesini yine de direkt güneş ışığından korumanız gerektiğini de belirtmeliyiz. Yeterli hava akımı ve doğrudan olmayan güneş ışığı salon palmiyesinde sağlandığında bitkinin büyüme hızı özellikle yaz aylarında hız kazanıyor.

Salon palmiyesi için ideal toprak olarak 1 ölçü pomza taşı ve 3 ölçü torflu toprak karşımı öneriliyor. Sulama suyu için ise klorlu su kullanımından kaçınılması büyük önem arz ediyor. Toprağı tam olarak kurumadan sulama faaliyeti gerçekleştirilmesi uygun bulunmuyor. Gübreleme için ise yaz mevsimi sonlarına doğru 25 gün, ayda bir olacak şekilde bitki besini verilmesi kâfi geliyor.

Salon Palmiyesinin Problemleri

Salon palmiyesi iç mekân, büro, ev gibi yerlerde yetiştirildiği takdirde örümcek bit isimli bir parazit, yapraklarına hücum ediyor ve yapraklarını kemirmek suretiyle kendisine zarar veriyor. Bu duruma karşılık önlem olarak salon palmiyenizin yapraklarını ıslak bezle güzelce silmeniz önemli. Aksi takdirde parazitler yapraklarda barınıyor ve büyüyor.

Yetersiz ışık ve havalandırmadan mahrum bırakılan salon palmiyesinin sağlığı olumsuz etkileniyor ve ani şekilde beklenmeyen ölüme sebebiyet veriyor. Böyle bir sonuç ile karşılaşmamak adına salon palmiyenizi tam olarak pencere yanına konumlandırmanız gerekiyor.

Etiketler: Salon Bitklleri, Bitki Bakımı
Şubat 19, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.