Şamadora (Dağ Palmiyesi) Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Şamadora ( Dağ Palmiyesi ) Bakımı Nasıl Olmaslıdır?

Anavatanı Meksika ve çevresidir. Yağmur ormanlarında yetişir ve ev ortamına kolaylıkla uyum sağlar. Şamadora çiçeği halk arasında dağ palmiyesi olarak da bilinmektedir. Yaprakları palmiyeyi andırdığı için bu ismi almıştır. Bir diğer ismi ise salon palmiyesidir.

Dağ Palmiyesi Büyümesi Nasıl Olur?

Şamadora bitkisi son derece dayanıklıdır ve bu özelliği onun asla pes etmemesini sağlar. En zor şartları bile kolaylıkla atlatabilir. Büyüme hızı diğer bitkilere göre daha yavaştır. Ancak az bakım gerektirdiği için bitki bakımına yeni başlayanlar için idealdir. Yaklaşık olarak 60 cm ile 2 metre arasında büyüyebilir. Büyüdükçe toprakta ek gövdeler oluşturabilir.

Dağ Palmiyesi Bakımı Nasıl Yapılır?

Dağ palmiyesinin bakımı oldukça kolaydır. Işık gereksinimi ve susuzluğa direnci oldukça yüksektir. Doğrudan güneş ışığı almayı sevmez. Bunun yerine gölge bir ortamda çok daha hızlı gelişir. Fazla su istemese de onu susuz bırakmayın özellikle büyüme zamanları içerisinde. Saksı değişimini ilkbahar aylarında yapabilirsiniz. Yaklaşık iki senede bir kere saksı değişimi yapmanızı ve her değişimde bir boy daha büyük saksıya geçmenizi tavsiye ederiz. Doğrusal olmayan dolaylı ışık altında daha sağlıklı olacaktır. Onu doğrudan güneş ışığından korumanızı ister. Ayrıca sulamaya dikkat etmeniz onun daha hızlı büyümesini sağlayacaktır.

Dağ Palmiyesi Özellikleri Nelerdir?

Dağ palmiyesi güzelliğinin yanı sıra havayı temizleme yeteneğine sahiptir. Bu yeteneğinin yanında havayı filtreleyebilir. Büyüme hızı yavaştır ve belirli dönemlerde küçük sarı çiçekler açar. Evcil hayvanlar için zararlı değildir ev içerisinde rahatlıkla büyütülebilir.

Dağ Palmiyesi Çiçek Açar mı?

Dağ palmiyesi çiçek açabilen tek palmiye türüdür. Düzenli olarak küçük, sarı çiçekler açar ve oldukça güzel bir görüntü alır.

En Etkili Dağ Palmiyesi Sulama Yöntemi Nedir?

Dağ palmiyesini sulamak oldukça kolaydır. Öncelikli olarak köklerini çevreleyen toprağın kuru kalmaması gerekmektedir. Köklerin kuruması bitkinizin güçsüzleşmesine anlamına gelebilmektedir. Kış aylarında toprağın kuruluğuna bakarak sulama yaparken daha sıcak olan yaz aylarında iki günde bir sulama yapmanız oldukça önemlidir. Ayrıca yaz aylarında yapraklarına fısfıs yardımıyla yapraklarına su sıkabilirsiniz.

Dağ Palmiyeniz Kurumaya Başlıyorsa Ne Yapmanız Gerekir

Dağ palmiyenizin kurumasının birkaç sebebi olabilir. Bunlardan ilki yapraklarındaki nem eksikliğidir ve yapraklarına fısfıs yardımıyla su püskürterek onu eski sağlıklı günlerine döndürebilirsiniz.

Bir diğer sebep dağ palmiyenizin bulunduğu ortamın sıcaklığıdır. Fazla soğuk havalar dağ palmiyenizin kurumasına sebep olabilir.

Son olarak salon palmiyesi hava akımlarından hoşlanmaz. Hava akımları onun yapraklarının kurumasına sebep olabilir bu nedenle onu hava akımlarından uzak tutmanızı ister.

Dağ Palmiyesi Bakımında Dikkat Edilecek Noktalar?

Sulama : Toprağın tamamen kurumadığından emin olun. Nemli toprakları sever.

Kuru havalarda kararma olabilir : Kuru havalar şamadoranın yapraklarının kahverengi olmasına neden olur. Bu nedenle soğuk ve kuru havalarda onu daha sıcak ortamlarda bulundurmanız gerekmektedir.

Tabandaki kahverengi yaprakları kesin : Tabandaki kuru yapraklar bitkinizin gücünü kaybetmesine neden olabilir bu yüzden onları kesmeniz gerekir. Bahar aylarında sıvı bitki besini takviyesi yapabilirsiniz.

Yapraklarını temizleyin : Yapraklarındaki tozu belirli aralıklarla nemli bir bezle silebilirsiniz.

Doğrudan güneş ışığından uzak tutun : Doğrudan güneş ışığı bitkinizin yapraklarına zarar verebilmektedir. Doğrudan güneş ışığı almayan ortamlarda bulunmak istediğini unutmayın.

Drenaj delikleri olan saksı : Fazla sulama yaptığınız zamanlarda suyun tahliyesi için drenaj delikleri olan bir saksı kullanmanız gerekmektedir.

Yukarıda saydığımız tavsiyelere uyarak dağ palmiyenizin daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Bahçeye ve bitkiye dair her şey için internet sitemizi inceleyebilirsiniz.

Etiketler: bitki
Ocak 11, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.