Sebze Fideleri Nasıl Yetiştirilir?

Sebze Fideleri Nasıl Yetiştirilir

Sebze yetiştiriciliği alanında üretim kapasitesi bakımından Amerika Birleşik Devletleri, Çin Halk Cumhuriyeti ve Hindistan Cumhuriyeti ile birlikte ilk dört sırada yer alan ülkemiz, iklim koşulları ve sahip olduğu toprak tipi çeşitliliği açısından avantajlı bir konumda bulunuyor. Memleketimiz sıcak veya soğuk mevsim şartlarında büyüyebilen sebzelerin birçoğuna ev sahipliği yapabiliyor. Türkiye’de doğal olarak yetiştirilebilen kış sebzelerinin en bilinenleri; karnabahar, marul, brokoli, pırasa, ıspanak olurken, yazın yetişen sebze ve meyveler olarak ise karpuz, domates, biber ve patlıcan dikkat çekiyor.

Temelde tohum ekimi yöntemiyle ve sebze fideleri kullanılarak gerçekleştirilen sebze yetiştiriciliğinde, tohumdan sebze büyütmenin maddi külfetinin fazla olması, mevsim, toprak cinsi gibi belli ön koşullar gerektirmesi ve sebze fidesi ile bitki yetiştiriciliğine nazaran daha uzun zaman alması sebebiyle tohumdan sebze ve meyve yetiştirme uygulamasının eskisi kadar revaçta olmadığı biliniyor.

Sebze Fideleri Nasıl YetiştirilirGünümüzün modern dünyasında üretim kapasitesini yükseltmek ve kârını artırmak adına büyük ticari işletmelerin katkı maddelerinden yararlandığı ve genetiği değiştirilmiş organizmalardan imal edilen sebzelerin tezgâhlarda yer aldığı göz önünde bulundurulduğunda, tüketeceği gıda ürünlerinin katkısız ve doğal olduğundan emin olmak isteyen duyarlı tüketicilerin sebze fideleri aracılığıyla kendi mahsullerini ürettikleri gözlemleniyor. Sebze yetiştirme hususunda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kaliteli, organik ve güvenilir sebze fidelerine ulaşmak olarak karşınıza çıkıyor, iyi bir sebze fidesi tercih etmeniz uzun vadede sağlıklı, besleyici ve lezzetli gıdalara erişmeniz için büyük önem taşıyor.

Sebze Fideleri Nasıl Sulanır?

Hazır sebze fideleri kullanarak sebze yetiştirmeye karar verdiğinizde bahse konu olan sebze fidelerinin dikime uygun olduğu hesaba katılarak hemen toprakla buluşturulması ve sebze fidelerine can suyu verilmesi tavsiye ediliyor. Yine sebze fidelerinin yeni yetiştirme ortamına çabuk alışabilmesi için her gün az miktarda sulanması da faydalı faaliyetler arasında gösteriliyor. Evinizde ya da işyerinizde saksılara dikeceğiniz sebze fidelerinin haddinden fazla suya maruz kalıp çürümemesi için alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunun tahliyesine olanak sağlayan, drenaj delikleri bulunan saksıları satın almanız işinizi kolaylaştırıyor.

Sebze Fidesi Toprağı Nasıl Hazırlanır?

Yine kimi bahçıvanların yetiştirme toprağını süzek hale getirmek adına sebze fidelerinin dikileceği toprak karışımı içine vermikülit, pomza taşı, cocopeat ve perlit gibi inorganik malzemeler eklediği kaydediliyor. Uzun ömürlü ve bol sebze veren sebze fidelerine sahip olma yolunda bitkilerinizi dışarıdan gıda takviyeleri ile desteklemeniz gerekiyor. Sebze fidelerini gübrelemek üzere kullanılan bitki besinlerinde genellikle potasyum, fosfor ve azot bazlı karışımlardan faydalanıldığı bilinse de solucan gübresi gibi doğal gübrelerinde sebze fidelerinin gelişim sürecini desteklemek ve kuvvetli bir kök yapısına sahip olmasını sağlamak adına yararlı olduğunun altı çiziliyor.

Sebze Fideleri Güneş Işığını Sever Mı?

Sebze fidelerinizi yerleştirdiğiniz saksının konumlandırılması da olumlu neticeler elde etmenize dair belirleyici bir unsur olarak gösteriliyor. Sıhhatli bir büyüme dönemi yaşamaları adına güneş ışığından maksimum seviyede yararlanmaları gereken sebze fidelerinin, öte yandan vücut yapılarına zarar verecek nitelikteki kavurucu güneş ışıklarına karşı da korunmaları gerekiyor. Tüm bu veriler göz önünde bulundurulduğunda sebze fidelerinizin bulunduğu saksılarını iç mekânlarda pencere pervazları ya da balkonların köşe kısımları gibi yarı gölgelik alanlara yerleştirmeniz, bitkilerinizin rahat etmesi bakımından iyi bir hamle oluyor. Sebze fideleriniz mahsul vermeye başladıktan sonra üzerindeki sebzeleri sık sık koparmanız, yeni sebzelerin yetişmesi adına faydalı bir işlem olarak gösteriliyor. Çünkü olgunlaşma evresine ulaşmış sebzelerin, yeni sebzelerin yetişmesi için gerekli olan enerjiyi tükettiği biliniyor.

Sebze fidelerinizi tohum ekiminden başlamak üzere bizzat kendiniz yetiştirebileceğiniz gibi Bahçe Marketleri ziyaret ederek ya da Online Bahçe Market mağazamız üzerinden de satın alabilirsiniz.

Etiketler: Sebze Fideleri Nasıl Yetiştirilir
Mayıs 06, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR