Zamia - Zeze Çiçeği Bitkisi Bakımı Nasıl Yapılır?

Zamia - Zeze Çiçeği Bİtkisi Bakımı Nasıl Yapılır? | Bahçe Market

Ana yurdu Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti olarak bilinen zamia bitkisi doğa aşıkları tarafından genelde zeze çiçeği olarak tanınıyor. Vücudunda suyu hapsetme mahareti bulunan zamia bitkisi bu sebeple susuzluğa karşı yüksek direnç gösteriyor. Avrupa ana karasına ilk kez Hollanda Krallığı üzerinden giriş yapan zamia bitkisi günümüzde dünyanın dört bir yanında iç mekân salon bitkisi olarak çokça yetiştiriliyor. İhtişamlı görüntüsüyle konumlandırıldığı ortamların estetik seviyesini bir üst noktaya taşıyan zeze çiçeği doğa içinde en sık Madagaskar Adası’nda yayılım gösteriyor. Yapılan araştırmalar sonucunda ulaşılan fosillerinin 42 milyon yıl öncesine ait olduğu saptanan zamia bitkisi botanik çevrelerinde ‘’yaşayan ölü’’ namıyla da anılıyor. Kimi kültürlerde yeni taşınan komşulara şans getirmesi adına ‘’hoş geldin’’ çiçeği olarak hediye edilmesi gelenek haline gelen zeze çiçeğini evlerinde veya işyerlerinde bizzat yetişmek isteyen bitkiseverlere yönelik hazırladığımız temel bitki bakım kılavuzunda yer alan bilgileri öğrenmeleri ve uygulamaları uzun vadede başarılı sonuçlara ulaşmalarını sağlıyor.

Zamia - Zeze Çiçeği Bitkisi Bakımı

Zamia Çiçeği Bitkisi Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Zamia - Zeze Çiçeği Bitkisi Bakımı Nasıl Yapılır?Saksı toprağı konusunda çeşitli beklentileri bulunan zamia çiçeği dikeceğiniz toprağın organik madde bakımından zengin, besleyici nitelikte olması tavsiye ediliyor. Verimli bir biçimde gelişim gösterebilmesi adına yetiştirme toprağının çok iyi şekilde drene edilmesi gereken zamia bitkisinin toprak karışımını daha süzek hâle getirmek için amatör bahçıvanların perlit, cocopeat, vermikülit, pomza taşı ve çakıl taşı gibi malzemelerin faydalandıkları biliniyor. Uzmanlar, zamia bitkisi toprağında nem dengesini sağlamanın en iyi yolunun alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunun çıkışına müsaade eden, drenaj delikleri barındıran modern saksılar olduğunu dile getiriyor. Hassas kök yapısına sahip olan zamia bitkisinin saksı değişim dönemlerinde zarar görmemesi adına çok dikkatli olmanız öneriliyor.

Zamia Çiçeği Bitkisi Güneş Işığını Sever Mi?

Maksimum büyüme seviyesine erişebilmesi adına filtrelenmiş formdaki güneş ışığından bolca yararlanması gereken zeze bitkisini gün boyu güneş ışığından yeterince faydalanabileceği yarı gölgelik alanlara yerleştirmeniz ideal bir uygulama olarak gösteriliyor. Yetiştiricilerin, zamia bitkisini strese girmemesi adına terasların veya balkonların köşe kısımlarına ya da pencere pervazlarına koydukları görülüyor. Gövdesine doğrudan nüfuz eden kavurucu nitelikteki öğle güneşine karşı direnmekte zorluk yaşayan zamia çiçeği, bu tip bir durumla karşılaştığında maalesef kök kısımlarından başlamak üzere kuruma tehlikesi yaşıyor. Zeze çiçeği adıyla da bilinen bu bitkiyi yetiştirmeye heves eden doğa aşıklarının bu güzel bitkiyi dik açılı güneş ışığından mutlak suretle koruması gerekiyor.

Zamia - Zeze Çiçeği Bitkisi Nasıl Sulanmalıdır?

Talep ettiği su miktarı mevsimlere göre farklılık gösteren zamia çiçeğini sıcak yaz günlerinde haftada bir kez sulamanız yararlı olurken, soğuk geçen kış aylarında toprağını kurutmayacak kadar su ile buluşturmanız yeterli oluyor. Uzun süre susuz kalsa bile hayata tutunabilen zamia bitkisinin en büyük düşmanı, aşırı sulama faaliyeti olarak gösteriliyor. Doğası gereği vücudunda su tutabilen zeze çiçeği, ihtiyacından fazla sulama faaliyetine maruz kaldığı takdirde çürüme riski ile karşı karşıya kalıyor. Sulama suyunun ısısı ve asidik derecesiyle ilgili de çeşitli hassasiyetleri bulunan zamia bitkisini strese sokmamak adına oda sıcaklığında ve yumuşak pH seviyesinde su ile sulamanız tavsiye ediliyor.

Zamia - Zeze Çiçeği Bitkisi Nasıl Gübrelenmelidir?

Tam anlamıyla büyüyüp serpilmesi için dışarıdan ekstra gıda ile takviye edilmesi gereken zamia çiçeğini gübrelerken bitkiseverlerin genellikle sıvı bitki besinlerini kullandıkları biliniyor. Zeze bitkisinin gelişim süreci olan ilkbahar ve yaz mevsimlerinde yoğun biçimde gübrelenmeleri büyük fayda sağlarken, büyüme dönemi dışında olan kış ve sonbahar döneminde sıvı bitki besiniyle takviye edilmesi gerekmiyor.

Etiketler: Zamia Bakımı, Zamia Çiçeği Bakımı, Zamia Bitkisi Bakımı, Zeze Çiçeği Bakımı, Zamia Çoğaltma
Kasım 07, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR