Bahçe Düzenlemesi İçin İpuçları: Bitki Seçimi Nasıl Yapılır?

Bahçe Düzenlemesi İçin İpuçları

Neredeyse hepimizin hayali yeşillikler içinde bir bahçeye sahip olmaktır. Şehrin stresinden kaçabileceğimiz, rengarenk bahçe bitkilerinin bulunduğu düzenli bir bahçe hayalini kurarız hep.

Gelin buna nasıl sahip olabileceğimizi inceleyelim ve hayalinizdeki bahçeyi oluşturmanız konusunda sizlere çok değerli bilgiler verelim. Hazırsanız hemen başlayalım.

Bahçe Düzenlemesi Nasıl Yapılır?

Bahçenizi istediğiniz gibi tasarlayabilirsiniz. Tasarımınıza göre rahatlatıcı, huzur bulabileceğiniz güzel bahçe çiçekleriyle süslenmiş olan bahçenizi oluşturmanız çok mümkün. Güzel bahçe tasarımı ile evinizin dışında geçireceğiniz zamanı ve evinizin içinde geçireceğiniz zamanı güzelleştirebilir, zevkinize göre modern veya daha minimalist bahçeler tasarlayabilirsiniz.

Bahçe Bitkisi Seçimleri

Bahçenizde yer vereceğiniz bahçe bitkileri, tasarımınızdaki en önemli unsurlarındandır. Bahçenizin boyutuna göre bahçe bitkileri boyutunu seçebilirsiniz veya renklendirmek istediğiniz bölgeleri renkli çiçeklerle süsleyebilirsiniz. Yol kenarlarına çalı türündeki bitkilerden veya bahçenizin sınırı için daha büyük ağaç türlerinden seçim yapabilirsiniz.

Bahçe Aydınlatması

İyi bir şekilde ışıklandırılmış bahçelerin daha güzel göründüğü gerçektir. Işıklandırmayı ayarlayarak özellikle hava karardıktan sonra bahçenizin çok daha güzel görünmesi sağlayabilirsiniz. Sokak lambaları, aralıklarla toprağa sapladığınız daha küçük boyutlu lambalar veya ağaçlara astığınız lambalar bahçenize bambaşka hava katacaktır.

Bahçe Bakımı

İyi bir bahçe aynı zamanda bakımlı bir bahçedir bunu aklınızdan çıkartmayın. Eğer bahçe bakımını ihmal ederseniz bir süre sonra ilk baştaki güzel bahçeniz ortadan kaybolacak yerini uzamış çimler, kurumuş çiçekler veya budanmamış ağaçlar alacaktır. Bu yüzden bahçenizi düzenli olarak sulayın, ağaçlarını budayın, çimlerinizi veya yabani otları kesin. Unutmayın bahçenizin güzelliğini korumak için ona bakım yapmanız çok önemlidir.

Bahçenizde Peyzaj Düzenlemesi Nasıl Yapılır?

Doğru peyzaj düzenlemesi olmadan güzel bir bahçeden bahsetmek oldukça güçtür. Bahçenizin peyzajı ne kadar güzelse o kadar beğenilir ve övgüler alırsınız ayrıca sizde bahçenizde o kadar huzurlu ve mutlu olursunuz.

Bahçenizde kayaları, çakıl taşlarını ve bitkileri kullanarak harika bahçeler oluşturmanız mümkündür. Bahçenize yerleştirdiğiniz bu güzelliklerin arasında doğru ışıklandırılmış yollar olduğunu hayal edin. Heykeller veya havuzlar ile peyzajını tamamlayabilirsiniz.

Bahçenizde kullanabileceğiniz peyzaj önerilerine kütükleri de eklememiz gerekir. Daha doğal görüntü oluşturmaya yardım edecek kütükler bahçenize bambaşka bir hava katacaktır.

Bahçenizi Renklendirecek Bahçe Bitkileri Önerileri

Aşağıda bahçelerde en çok kullanılan bahçe bitkilerini sıraladık. Bu listeye bakarak fikir edinebilir ve kendi bahçenizi tasarlarken kullanabilirsiniz.

Bahçe Ağaçları

Servi Limoni: Sarımsı yeşil renkteki yaprakları ile bahçe ağaçları arasında en çok tercih edilenlerden birisidir.
Ladin Konik: Tüm yıl boyunca yeşil kalır ve iğneli görünümü ile bahçenize harika görüntü oluşturur.
Manolya: Güzel çiçekleri açtığı zaman bulunduğu ortama çok farklı hava katar ve bahçenizi güzelleştirmek için harika seçimdir.

Çalılar

Abelya: Gerek güzelliği gerekse yaprakları ile harika bir bahçe bitkisidir.
Susan Taflan: Sık yapraklarıyla bahçe çitlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.
Şimşir: Sık yapraklarına istediğiniz gibi şekil verebilirsiniz. Bu sayede bahçenizi tasarlarken size çok yardımcı olacaktır.

Bahçe Çiçekleri

Begonvil: Bahçenize güzel çiçekleri ile renk katar aynı zamanda bahçe çiti olarak da kullanabilirsiniz.
Ortanca: Gerek yeşil yaprakları gerekse harika çiçekleri için bahçenizde kullanabileceğiniz en güzel çiçeklerden birisidir.
Petunya: Şık çiçekleri ve güzel yaprakları ile bahçe tasarımında en çok kullanılan çiçeklerden birisidir.

Bahçe Düzenlemesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bahçe düzenlemesi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır ve bu noktalara dikkat ederek hayalinizdeki bahçeyi tasarlamanız mümkündür. Gelin bu püf noktaları inceleyelim.

Amaç: Bahçenizi hangi amaca yönelik yaptığınızı biliyor musunuz? İlk önce amacınızı belirlemeniz gerekir. Bahçenizi yeşilliklerin arasında bir dinleme alanı, çocuklarınızın oynayacağı oyun alanı olarak mı veya bahçenizde birbirinden güzel bitkiler mi yetiştireceksiniz. Bu soruların cevabı bahçenizi planlarken size çok yardımcı olacaktır.
Bitki seçimi: Bahçenizde yetiştirmek istediğiniz bitkilerinizin mevcut iklim, toprak gibi şartlara ne kadar uyduğunu düşündünüz mü hiç? Seçeceğiniz bitkilerin bahçenizde sağlıklı şekilde büyüyebilmesi için bahçenize uygun bitkiler seçmek bahçenizin güzel görünmesini sağlayacaktır.
Objelerin uyumu: Bahçenizin dekorasyonu için seçtiğiniz süs havuzu, patika yollar veya mobilyaların birbiriyle uyumlu olması gerekmektedir. Birbirleriyle uyumlu objeler bahçenizi çok daha güzel gösterecektir.
Bitkiler arası boşluk: Bitkilerin sağlıklı büyüyebilmesi için onları aralıklarla dikmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda sık dikilen bitkiler bahçenizde karmaşık görüntüye sebep olabilmektedir. Bu nedenle bitkilerin türlerine göre hangi aralıklarla dikim yapmanız gerektiğini bilmeniz bahçenizi güzel kılacaktır.

Suyun Güzelleştirici Etkisi

Bahçenizde doğal görünümlü süs havuzu olduğunu hayal edin veya güzel görünümlü bir çeşme. Sizce de harika görünmez mi? Bahçenize yapacağınız küçük dokunuşların sizde bıraktığı etkiye inanamayacaksınız.

Bahçenizdeki Yürüme Yolları

Bahçenizde yürümek için yürüyüş yolu yapabilir, bu yola doğal taşlar döşeyebilirsiniz. Unutmayın ki bahçenizi gezerken bu yürüyüş yolları aracılığı ile seyahat edeceksiniz. Yürüyüş yolunuzun yan taraflarına renkli çiçekler ekebilir, belirli aralıklarla küçük ağaçlar dikebilirsiniz.


Yukarıda saydığımız maddeleri dikkate alarak hayal ettiğiniz bahçeyi tasarlayabilirsiniz. Unutmadan söylemeliyiz ki bahçeniz için ihtiyaç duyacağınız her şeyi internet sitemiz bahcemarket.com’da bulabilir ve bir tıkla hayalinizdeki bahçeyi inşa etmeye başlayabilirsiniz.

Etiketler: Bitki Bakımı
Eylül 20, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.