Barış Çiçeği, Spathiphyllum

Barış Çiçeği Spathiphyllum

Parlak ve gösterişli yaprakları, zarif beyaz çiçeğiyle yüzümüzde tebessüm bırakan ‘Barış çiçeği, Spathiphyllum

Salon bitkisi sevenlerin en çok tercih ettiği türler arasındadır. İç mekân koşullarını sever ve kolaylıkla uyum sağlar. Barış çiçeği, mevsim geçişlerine dayanıklı olsa da sıcak ortamları sever. Ülkemizde popüler bir bitkidir. Bilinen diğer isimleri ise barış zambağı ve beyaz yelkendir. Hava temizleyici özelliği ile de bilinen barış çiçeği, havadaki zararlı toksinleri yapraklarına hapsederek sizlere temiz ve havadar bir ortam sağlar. Sevdiklerimizi mutlu etmek için verebileceğimiz anlamlı bir hediyedir. Şık doğası ve zarafeti ile bulunduğu her ortama enerji ve şıklık katar.

İlkbahar ve sonbahar ayında çiçek açar. Ona doğru bakım uygularsanız size senede 2 defa çiçek açıp, aylarca çiçekli kalarak teşekkür edecektir. Peki bakımı en kolay olan bitkiler arasında yer alan zarif barış çiçeğimizin bakımı nasıl olmalı?

Barış çiçeğinin bakımı nasıl olmalı?

Zamanında yapılan bakım ile mevsim geçişlerinde doğacak olumsuz etkiler engellenmelidir. Hava temizleyici etkisi olduğundan bu özelliğini sürdürebilmesi için uygun koşullarda muhafaza edilmeli ve doğru bakım yapılmalıdır. Dayanıklı olmasının yanında kökleri oldukça hassas bir bitkidir. Bu yüzden doğru sulama ile gelişimine katkı sunmak gerekmektedir. Her bitki gibi o da ışığa ve besine ihtiyaç duyar. Aydınlık ortamlarda daha sağlıklı gelişir. Direkt güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Minimum 10, maksimum 30 dereceye kadar dayanıklı olan Spathiphyllum, aşırı sıcak havalarda toprağı nemli tutulmalıdır. Kışın aydınlık, yazın ise gölge alanlarda konumlandırmak bitkinin yapraklarını muhafaza edecektir. Sulama işlemi ise dikkatli yapılmalıdır. Toprak nemini kaybetmemeli, kurumasına izin vermeden sulama işleminin yapılması gerekmektedir. Arada spreyleme yöntemi ile yaprakları ve çiçekleri sulamak da bitki için faydalıdır. Mineral bakımından zengin toprağı sever. Torf ve lifli toprağı sever. İki haftada bir bitkiyi banyo yaptırıp toprağındaki fazla besinden arınmasını sağlayarak barış çiçeğinizin gelişimine katkı sunabilirsiniz. Mevsim geçişlerinden olumsuz etkilenmemesi için her mevsim geçişinde sıvı bitki besini verilmelidir. Budama sevmeyen bir bitkidir. Beyaz çiçekleri yeşil rengi aldığında tepeden kesilir ve sap kendi kendine kurumaya bırakılmalıdır. Bitkide kendiliğinden sararan yapraklar varsa iyice kahverengi olunca yine makas ile kesim işlemi yapabilirsiniz. Zaman içerisinde bitki kökleri saksıya sığmayabilir ve bitkiniz daha büyük bir saksıya ihtiyaç duyar. Saksı seçiminiz ise eski saksı boyundan 2-3 numara büyük olmalıdır. Aşırı büyük olmamasına dikkat edilmelidir. Nazik kökleri fazla toprakta boğulmak istemez. Eğer yerini severse aynı saksıda olmasından sakınca duymaz ve yine de iyi gelişim gösterir.

Barış çiçeği ne zaman çiçek açar?

Yaz ve kış ayları çiçek açmasına uygun bir mevsim değildir. Bitki çiçek açma döneminde kısa bir süre karanlık alanda dinlenmeye, toprağının kurumaya yakınken sulanmaya ihtiyacı vardır. Barış çiçeği yılda iki defa, ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açar. Yeterli güneş ışığı almayan barış çiçekleri, çiçek açmaz. Çok nadiren de olsa yılda 3 kez çiçek açmasının sebebi hava sıcaklığı ve yüksek nem oranı olabilir.

Barış çiçeğinin yaprakları neden dökülür?

Eğer barış çiçeğinin yaprakları sararıyorsa az sulandığına işaret eder. Su miktarını artırmak bitkinin eski sağlıklı haline dönmesini sağlayacaktır. Tüm yapraklar sarardıysa bitki kökünü banyo yaptırmak gerekmektedir.

Barış çiçeğinin yaprakları neden kahverengi olur?

Aşırı besin takviyesi ya da havasız ortam, barış çiçeğinin yapraklarının kahverengi halini almasına sebebiyet verir. Çok sulamaya bağlı olarak barış çiçeği bitkisinin yapraklarında kahverengi lekeler de görünebilir. Önerimiz sulama miktarını azaltmanızdır.

Barış çiçeği neden çiçek açmıyor?

Barış çiçeğiniz çiçek açmıyorsa onu yeterli güneş ışığı alabileceği bir ortama konumlandırmanız gerekmektedir.

Siz de yaşam alanlarınızın havasını değiştirmek isteyenlerdenseniz, zahmetsiz bakımı ve zarif görüntüsü ile barış çiçeği tam size göre… Kendinize ya da sevdiklerinize hediye edebileceğiniz, huzur ve dinginlik saçan barış çiçeklerini bahcemarket.com sitemizden online sipariş vererek kapınızda teslim alabilirsiniz. Birbirinden güzel bitkiler, bahçe malzemeleri, toprak çeşidi ve saksılar için sayfamızı takipte kalın! Bahçeye ve bitkiye dair her şey bahcemarket.com’da…

Etiketler: bariş-çiçeği,spathiphyllum
Nisan 12, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.