Hypoestes Çiçeği (Hostes Çiçeği) Nedir? Bakım Rehberi ve Temel Bilgiler

Hypoestes Çiçeği (Hostes Çiçeği) Nedir? Bakım Rehberi ve Temel Bilgiler

Ana yurdu Madagaskar Adası olarak bilinen hypoestes çiçeğinin Asya, Avrupa ve Avustralya kıtalarında da sık yayılış gösterdiği kaydediliyor. Halk arasında hostes çiçeği ve çilli yaprak çiçeği isimleriyle de anılan hypoestes çiçeği, yabani doğa yaşamı içinde 150 farklı alt tür ile temsil ediliyor. İhtişamlı görünüme sahip yapraklarının üzerinde; pembe, kırmızı, mor, beyaz ve ebruli renkte sevimli benekler bulunan hypoestes çiçeği, ideal bakım şartları altında bir buçuk metreye kadar boylanabiliyor. Hostes çiçeğini evlerinde veya işyerlerinde konuk etmek isteyen bitki severlerin işlerini kolaylaştırmak üzere hazırladığımız mini bakım kılavuzundaki bilgileri öğrenmeleri ve uygulamaları, uzun vadede sağlıklı birer hypoestes bitkisine sahip olmalarına olanak tanıyor.

Hypoestes Çiçeği (Hostes Çiçeği) İçin En Uygun Toprak Nasıl Seçilir?

Besleyici maddeler açısından zengin topraklar içine konumlandırılmaktan hoşlanan hypoestes çiçeği, kök kısmından başlamak üzere çürüme tehlikesi yaşamaması adına saksı toprağının iyi drene edilmesi gerekiyor. Hypoestes çiçeğinizin yetiştirme toprağının rutubet dengesini sağlamak hususunda en büyük yardımcınız; alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunu tahliye etmeye yarayan drenaj delikleri barındıran modern saksılar oluyor. Bazı doğa aşıklarının hostes çiçeği toprağının besleyicilik seviyesini yükseltmek amacıyla toprak karışımına dere kumu, yanık ahır gübresi, bahçe toprağı ve yaprak kompostu ekledikleri bilinirken, bazı amatör bahçıvanlar ise hypoestes toprağını daha süzek hâle getirmek adına vermikülit, cocpeat, perlit, pomza taşı ve çakıl taşı gibi malzemelerden yararlanıyor. Uzmanlar, hypoestes çiçeğinin sağlığını korumak için toprağının ve saksısının, en az her iki yılda bir değiştirilmesini tavsiye ediyor.

Hypoestes Çiçeği (Hostes Çiçeği) Işık İhtiyacı : Güneş Işığı ve Konumlandırma

Maksimum gelişim seviyesine erişebilmesi için filtrelenmiş formdaki dolaylı güneş ışığından bolca faydalanması gereken hypoestes çiçeğini, yarı gölgelik alanlarda konumlandırmak iyi bir tercih olarak gösteriliyor. Vücuduna doğrudan nüfuz eden kavurucu nitelikteki direkt güneş ışıklarına karşı direnç göstermekte zorlanan hostes çiçeği, bu tip bir durum ile karşı karşıya kaldığı takdirde önce gövdesinin ısısı yükseliyor sonra ise kuruyor. Hypoestes çiçeğinin yeterli güneş ışığı ile buluşması ve vücudunda yanık problemi yaşamaması adına terasların ya da balkonlarda balkon saksısı ile balkonların köşe kısımlarına veya pencere pervazlarına konulması, doğru bir uygulama olarak gösteriliyor.

Hypoestes Çiçeği (Hostes Çiçeği) Sulama İpuçları : Doğru Su ve Nem Dengesi

Hypoestes Çiçeği Bakımı,Hostes Çiçeği Bakımı, Hypoestes Toprak Seçimi, Hostes Çiçeği Toprak Seçimi, Hypoestes  Sulama, Hypoestes Işık İhtiyacı, Hostes Çiçeği, Hypoestes Gübreleme, Hypoestes  BudamaToprağının her dem hafif nemli olmasını isteyen hypoestes çiçeğini toprağı kuruma seviyesine gelmeden sulama işlemine tabi tutmadan gerekiyor. Talep ettiği su miktarı mevsimsel olarak farklılık arz eden hypoestes çiçeğini soğuk kış günlerinde toprağının nem dengesini koruyacak kadar sulamanız yeterli olur iken, sıcak geçen yaz aylarında bol su ile sık sık sulamanız tavsiye ediliyor. Sulama suyunun sıcaklığı ve asidik durumu ile ilgili çeşitli hassasiyetleri bulunan hypoestes çiçeğini sularken kullanacağınız sulama suyunun oda sıcaklığında ve yumuşak pH derecesinde olmasına özen göstermeniz, bitkinin strese girmemesi adına büyük önem arz ediyor.

Hypoestes Çiçeği (Hostes Çiçeği) Gübreleme : Hızlı Gelişim İçin Öneriler

Optimum biçimde büyümesi için dışarıdan ekstra gıda ile takviye edilmesi önerilen hypoestes çiçeğini gübrelerken yetiştiriciler çoğunlukla yavaş salınımlı sıvı bitki besininden yararlanıyor. Hostes çiçeğinin gelişim seyrinin had safhada olduğu ilkbahar ve yaz aylarında yoğun şekilde gübrelenmesi gerekirken, bitkinin büyüme sürecinin yavaşladığı kış günlerinde beslenmesi gerekmiyor.

Hypoestes Çiçeği (Hostes Çiçeği) Budama Teknikleri : Sağlıklı ve Gür Büyüme

Daha güçlü ve gür bir yapıya bürünmesi için dallarının üst kısmındaki kurumuş ve solmuş çiçeklerinden arındırılması gereken hypoestes çiçeğinin, budanma işleminden sonra yaralanan bölgelerinden hava akımına uğramaması adına yakıcı nitelikte olmayan; mum veya soğuk silikon gibi malzemelerle kapatılması tavsiye ediliyor. Doğru şekilde budanmadığı takdirde vücudunda kalıcı hasarlar meydana gelebilen hostes çiçeğini budarken sadece uç kısımlarından özenle kesmek gerekiyor.

Etiketler: Hypoestes Çiçeği
Kasım 28, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR