Sardunyaların Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Sardunyaların Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Rengârenk sardunyaların bakımı nasıl olmalıdır?

Yaz mevsiminin en renkli bitkisi sardunya, bakımı oldukça zahmetsiz bir türdür. Birbirinden güzel renkleri ve hoş görüntüsü ile yaşamımızı renklendirir. Bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli husus, yeterli güneş ışığı almasıdır. Sıcak ve ılıman iklimlerde iyi gelişim gösterir.  Scented-Leaved Geranium bitkisinin evde yetiştirilip yetiştirilmeyeceği ise ayrıca bir merak konusudur. Bu bitki iç mekânda güneş alan bir yere konumlandırılmalıdır. Yeterli ışık alırsa ve doğru sulama yapılırsa evlerde de yetiştirilebilir. Ancak asıl ihtiyacı olan havadır. Bunun dışında balkon, bahçe gibi dış mekânlarımızda da sağlıklı gelişim gösterecektir. Uzun ömürlü olması için toprağınızı nemli tutmanız gerekmektedir. Güneşi seven sardunyalar, uygun konumlandırılma yapıldığında daha iyi gelişim gösterecektir. Çok soğuk ortamlarda bulundurmamanız gerekmektedir. Ortalama 15 derece olan bir sıcaklık, bitkinin gelişimi için idealdir. Çiçeklenme dönemine girdiği zaman, onu güneş ışığından biraz uzaklaştırıp gölge bir alana yerleştirmelisiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer durum da rüzgârlı havadır.  Bitkinizi fazla rüzgârdan korumanız gerekmektedir. Aşırı rüzgârlı hava, yapraklarını olumsuz olarak etkileyebilir. Ayrıca kış aylarında aşırı soğuklarda veya don olduğu zamanlarda da soğuğa karşı korumaya almalısınız. Şubat-mart aylarında budama yaparak, sağlıklı gelişimine katkı sunabilirsiniz. Her canllı gibi sardunyalar da besine ihtiyaç duyar. İnternet sitemizden sarduyaya özel bitki besini takviyelerini satın alabilirsiniz.

Dikim işlemi nasıl yapılır?

Senede bir kez saksı değişimini gerçekleştirmeniz, çiçeğinizin ömrünü uzatacaktır. Öncelikle dikim işlemi için uygun zamanı beklemeniz gerekiyor. Sonbahar aylarında dikim işleminizi yapabilirsiniz. Çiçeğinizi çoğaltmak isterseniz kökten ayırma, tohumla ve suda çoğaltma gibi yöntemleri deneyebilirsiniz. Eğer tohum ile çoğaltma yapılacaksa, sonbahar aylarında alınıp hemen dikim işleminin yapılması gerekiyor. Tohumları iyi muhafaza edebilirseniz, ilkbahar aylarında da dikim işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ancak en verimli tohumdan dikim dönemi, sonbahar ayları olacaktır. Ayrıca sardunya bitkisini dalından kırıp ilkbahar aylarında çoğaltma işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Kırdığınız dalı suda bir süre bekletip köklenmesini bekledikten sonra hemen toprağa dikim işlemini gerçekleştirmelisiniz.

Sardunya bitkisinin saksı değişimi ne zaman yapılır?

Bitkileri bir birey gibi düşünecek olursak, nasıl ki gelişmekte olan bir bebeğin fiziksel gelişimi gerçekleşirken ihtiyaçları değişiyorsa çiçekler için de aynı şey geçerli olacaktır. Kökleri ve bitkinin gövdesi genişledikçe saksıya ve etrafına yayılım gösterir. Bu yüzden bitkinin kök ve gövdesine uygun genişlikte, derin ve geniş bir saksı seçmeniz gerekmektedir. Sardunya bitkisinin saksı değişimi için en uygun dönem mart-nisan ayıdır. Delikli saksı kullanmanız sağlıklı olacaktır. Delikli saksı seçimi yapmadıysanız, saksı dibine ponza taşı koyarak bitkinin drenaj yapmasını sağlamalısınız. İşleme başladığınız anda, öncelikle saksınızı yarıya kadar toprak ile doldurup bitkiyi saksınıza konumlandırın. Toprak değişimi yaparken, toprağı çok fazla sıkıştırmamanız gerekiyor. Toprağın içinde ufak hava boşlukları bırakarak, daha fazla hava girmesini sağlayabilirsiniz. Ardından saksının boş kalan yerlerini de yapraklara zarar vermeden toprak ile doldurup can suyunu verin ve yaz aylarında size çiçekleri ile teşekkür edişine tanıklık edin.

Sardunya çiçeğinin çeşitleri ve özellikleri nelerdir?

Sardunya çiçeğinin ana vatanı Güney Afrika olmasına rağmen ülkemizde de yaşayabilmektedir. Dayanıklı bir bitkidir,  uzun ömürlüdür ve kuraklığa karşı dayanıklıdır. Birçok renk çeşidi bulunur ve özellikle ülkemizin güney kesimlerinde bolca bulunmaktadır. Açık havayı seven bir çiçektir. Eğer evinizin içinde yetiştirmek istiyorsanız güneş alan yerlerde konumlandırmanız gerekmektedir. Hayatınıza ayrı bir renk katan, stres azaltıcı etkisi bulunan ve bulunduğu ortamı güzelleştiren bir bitkidir.

Kendinizi ve sevdiklerinizi mutlu edecek güzel bir hediye alternatifi olan sardunyalar, bahcemarket.com’da sizleri bekliyor. Bahçeye ve bitkiye dair birçok ürün için adresiniz bahcemarket.com!

Etiketler: Sardunya
Temmuz 28, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.