Sonbahar Aylarında Bitki Bakımı Nasıl Yapılır?

Sonbahar Aylarında Bitki Bakım Nasıl Yapılır?

Özellikle ilkbahar ve sonbahar ayları bitkilerin yaza ve kışa hazırlık dönemleri olduğu için onları takip edecek mevsimlerde çiçekleriniz sağlığı bu dönemlerde yapacağınız bakımlara bağlıdır.

Toprak ve Saksının Temizlenmesi

Sonbahar geldiği zaman yapmanız gereken en önemli şeylerin ilki toprak ve saksı temizliğidir. Aradan neredeyse bir yıl geçti ve bitkiniz giderek büyüdü. Hele saksınız birkaç yıllık ise artık o saksıya sığmıyor olabilir. Salon bitkinizin sağlıklı bir şekilde büyümeye devam edebilmesi için saksınızı değiştirmeniz ve öncekinden bir boy büyüğünü kullanmanız gerekmektedir. Değiştirmemeniz veya saksı değişimi aşamasında çok büyük yada çok küçük saksılar kullanmanız durumunda zarar göreceğini unutmamalısınız. Toprak değişimi saksı değişimi kadar önemli bir faktördür. Zaman geçtikçe toprak verimini kaybeder ve yeşil bitkiniz artık yeteri kadar beslenemez. Sonuçta zaman içerisinde güçsüzleşir ve sağlığını kaybeder.

Sulama Rutinin Değişmesi

Yaz aylarında hava sıcaklığı arttığı için bitkilerinizin sulama ihtiyacı da aynı oranda artar. Ancak sonbahar aylarında hava sıcaklıkları azalmaya başlar ve bitkilerinizin su ihtiyacı azalır. Bu nedenle daha az su vermeniz gerekmektedir. Su verme zamanını anlayabilmek için bitkinizin toprağını kontrol edebilir ve kurudukça sulama yapabilirsiniz. Sulama rutininizi değiştirmezseniz eğer fazla su bu canlının köklerini çürütecektir. Bu nedenle çiçeğinize verdiğiniz su miktarını kademeli olarak düşürmenizi tavsiye edeceriz.

Gübreleme ve Bitki Besinleri

Sonbahar bitkileriniz için bir geçiş mevsimidir. Sonbahar bakımında önceliğiniz bitkinizi kış mevsimine yani soğuk havaya hazırlamaktır. Ayrıca sonbahar mevsimi gübre veya bitki besini takviyesi vermek için en uygun zamandır. Sonbahar mevsiminin başında besin desteği vererek kış mevsimini daha kolay atlatmasını sağlayabilirsiniz.

Güneş Işığı ihtiyacı

Yaz aylarında bolca ve dik güneş ışığı vardır ancak sonbahar aylarında güneş ışıkları eğilmeye başlar ve bitkiniz ihtiyacı olan miktarda ışık alamayabilir. Bu nedenle sonbahar aylarında güneş ışığı ihtiyacının artacağını unutmamanız gerekmektedir. Bu nedenle daha fazla güneş ışığı alacak bölgelere konumlandırmanız gerekmektedir. Bu sayede ihtiyacı olan güneş ışığını alır.

Temizlik ve Budama İhtiyacı

Mevsim değişikliği döneminde özellikle sonbahar ayında budanmaya ihtiyaç duyulabilir. Budama işlemi form vermek, kötü yaprakları temizlemek için ve bitkiniz bir sonraki seneye hazırlanması için budama yapmanız gerekebilir. Bitkinizin türü budama işlemi için uygunsa bu dönemi kaçırmamanızı tavsiye ederiz. Ayrıca kuruyan yaprakları temizlemeli, solmuş çiçekleri ayırmalı ve yabani otlardan kurtulmanız gerekmektedir.

Etiketler: Bitki Bakımı
Eylül 05, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.