Tropik Bitkilerin Yıldızı Starliçe

Tropik Bitkilerin Yıldızı Starliçe

Gösterişli yaprakları ve ihtişamlı gövdesi ile adeta görsel bir şölen sunan Starliçe bitkisi ile güne merhaba demeyi kim istemez ki?

Anavatanı Güney Afrika olan bitki türü Starliçe, bulunduğu yerde tropikal etki yaratıp, ortamın havasına hava katıyor. Dayanıklılığı ile de bilinen Starliçe, uzun yıllar varlık göstererek yaşamlarımıza tanık olan bir tür. Aynı zamanda özgürlük ve sevgiyi temsil ettiği için sevdiklerimize vereceğimiz anlamlı bir hediye alternatifidir. Tropikal iklim kuşlarına benzemelerinden dolayı halk arasında cennet kuşu ve turna gagası olarak da bilinir. Doğru bakım yapıldığında eşsiz güzellikte çiçek açarlar. Tropik bitkiler arasında en çok bilinen yine starliçe bitkisidir. Yaprakları birbirine benzediği için sıklıkla muz ağacı ile karıştırılmaktadır. Eşsiz çiçek açmasının yanında daha çok gösterişli yaprakları için tercih edilir. Zahmetsiz bakımı ile de en çok tercih edilen salon bitkisi türüdür. Gösterişli yaprakları 2 metreye kadar büyüyebilir. 3-5 yaşlarından itibaren eşsiz çiçekleri ile sizlere adeta tebessüm ederler.

STARLİÇE BAKIMI NASIL OLMALI?

Starliçe bitkisi bakımı oldukça kolaydır. Uygun bakım ile dönemi geldiğinde size çiçekleri ile teşekkür edecektir. Tropikal iklim bitkisi olduğu için en çok ihtiyaç duyduğu şey nemdir. Kış aylarında oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir. Yaz aylarında ise bitkiyi açık alana konumlandırabilirsiniz. Yeterli ışık sağlanmalıdır fakat doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Ne kadar çok güneş ışığı alırsa o kadar hızlı gelişir. İyi drene edilmiş toprak kullanılmalıdır. Aynı zamanda saksıda yetiştiriyorsanız drenaj deliği olan saksı tercih etmelisiniz. Toprağın yıl boyunca nemli tutulması gerekmektedir. Büyük yapraklarının yeterli nem desteğini karşılayabilmesi için ilkbahar ve yaz aylarında bitkinin her gün sulanması gerekir. Aşırı sulama yaprakların rengini kahverengiye çevireceği gibi az sulama da yaprakların sararmasına sebep olur. Bu yüzden toprağın kuruluğunu kontrol ederek sulama yapılması gerekmektedir. Bitkinin toprağı gibi yapraklarının da nemli tutulması gerekmektedir. Oda sıcaklığı nem açısından uygun değilse spreyleme ya da ıslak bez yardımıyla bitkinizin yapraklarının ihtiyacı olan nem katkısını sağlayabilirsiniz. Elbette onun da yenilenmeye ihtiyacı olacağı için budama dönemi vardır. Starliçe bitkisi – Cennet kuşu çiçeği gelişim gösterdikçe yapraklarında sararma ve yarıklar meydana gelir. Bu durumda hasarlı ve yaşlı yaprakları temizleyin. Kesici aletlerle işlem yapıyorsanız diğer bitkilerin işleminden sonra doğrudan onu kullanmanız bitkiye zarar vereceğinden mutlaka temizlenmelidir. Hastalıklı yaprağı çekerek çıkarmanız da yeterli olacaktır. Bitkiniz çok gelişim gösterdiyse ilkbahar ayında budama makası, budama testeresi gibi aletleri tercih edebilirsiniz ancak düzensiz kesikler bırakan malzemeleri kullanmayın. Budama yaparken tüm yaprakları zeminin üzerine kadar temizleyebilirsiniz. Sağlığını kaybeden yapraklarının budanması, yeni sağlıklı yaprakların gelişmesine sebep verir. Starliçe bitkisi için önemli olan bir diğer şey de bitki besinidir. İlkbahardan itibaren büyüme mevsimi boyunca sıvı bitki besini verilmesi gerekmektedir. Bitkiniz besin sayesinde hem sağlıklı gelişecek, hem de çiçeklenmesine katkı sunacaktır.

ÇİÇEK AÇMA DÖNEMİ?

Bitkinin çiçek açmadan önce olgunlaşması gerekmektedir. Bunun için bitkinin 3 seneye ihtiyacı vardır. Bitki 3 yaşından itibaren çiçek vermeye başlar. Çiçeği gösterişli ve göz alıcıdır. Çiçek açmasının uzun süreli olması için bitkinizi saksıdan ayırmadan en az 6 saat güneşte kalmasını sağlayın.

STARLİÇE YAPRAKLARI NEDEN SARARIR?

Bunun farklı sebepleri vardır. Eğer bitkinin yaprağı yaşamını tamamlayan olgun bir bitkiyse bu durum döngüseldir ve yerini yeni yapraklara bırakır. Birden fazla bitkinin sararması ise tamamen farklı bir sebebe bağlıdır, yeterince sulanmadığının ve nem ihtiyacının karşılanmadığının bir göstergesidir. Zaman zaman bitkinin yapraklarında oluşan yarık ve kırıklar normal bir durumdur. Bitkinin yapraklarının kökleri etrafında hava dolaşımını sağlaması için yarıklar gelişir. Bu tamamen bitkinin karakteristik durumudur. Ancak rengi kahverengiye dönen yapraklar varsa mutlaka budanmalıdır.

STARLİÇE BİTKİSİNİN YAKALANABİLECEĞİ HASTALIKLAR NELERDİR?

Uygun koşullar sağlanmadığında Starliçe bitkisi kök çürümesi yaşar. Aşırı sulama bitkinin köklerinin fazla suda kalması sonucunda kökler çürümesine ve zararlılara teslim olmasına sebebiyet verir. Aşırı sulanmaz ve yeterli ışık ve besin sağlanırsa, bitki gayet sağlıklı gelişir ve uzun yıllar yaşamaya devam eder.

Siz de bahcemarket’un birbirinden güzel ve formlu bitkilerine sahip olmak için kampanyalarımızı ve yeni gelen ürünlerimizi takip edin.

Bahçeye ve bitkiye dair her şey için adresiniz bahcemarket.com!

Etiketler: starliçe
Mart 31, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.